Odbor za obranu dao pozitivno mišljenje za nabavu helikoptera Black Hawk

Odbor za obranu dao pozitivno mišljenje za nabavu helikoptera Black Hawk
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

SABORSKI Odbor za obranu dao je danas jednoglasno pozitivno mišljenje za opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk. 

Nabavom helikoptera Black Hawk UH 60 M osigurat će se nove sposobnosti važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i za daljnju izgradnju sustava domovinske sigurnosti, priopćilo je Ministarstvo obrane. 

>>> Hrvatska kupuje dva helikoptera Black Hawk za 115 milijuna dolara

Ti bi se helikopteri, navodi Ministarstvo, koristili za ispunjenje sve tri misije HV-a, a to su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama te pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima, zaštita i nadzor državne granice, traganje i spašavanje, hitni medicinski i strateški prijevoz. Također, opremanje je značajno radi veće interoperabilnosti sa saveznicima i većeg spektra operativne uporabe.

U skladu s nužnim prelaskom na zapadnu tehnologiju, HV se oprema novim helikopterima Black Hawk zapadne proizvodnje. Uporišta za takvo opremanje su u strateškim dokumentima: Strategiji nacionalne sigurnosti  i Strateškom pregledu obrane, Nacrtu Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH 2021. - 2032., Taktičko tehničkoj studiji i Studiji izvodljivosti te preuzetim NATO Ciljevima sposobnosti.

Odbor je dao jednoglasno pozitivno mišljenje i na konačan prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama i na Prijedlog zakona o Obalnoj straži RH, navodi MORH. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara