Odbor za pravosuđe o osnivanju saborskog povjerenstva za borbu protiv korupcije

SABORSKI Odbor za pravosuđe danas je raspravio prijedlog Odluke o osnivanju povjerenstva Hrvatskog sabora za provedbu Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije, koje bi ostvarivalo suradnju između Sabora, državnih i drugih tijela nadležnih za suzbijanje mita i korupcije.

Konačni tekst odluke Odbor bi trebao sastaviti idućeg tjedna, nakon što Odbor za izbor i imenovanja iznese svoje prijedloge i primjedbe. Potom će se Odluka uputiti Saboru na usvajanje.

Povjerenstvo, sastavljeno od 13 članova (osam saborskih zastupnika i pet predstavnika civilnih udruga), pratilo bi rad državnih i drugih tijela koje se bave korupcijom, o tom radu davalo ocjene i preporuke, te jednom godišnje podnosilo izvješće Saboru.

Članovi Odbora u raspravi su iznijeli niz primjedaba, posebno kako će se u povjerenstvu regulirati omjer oporbenih i zastupnika vladajuće koalicije, hoće li predsjednik povjerenstva biti oporbenjak ili iz redova koalicije, koje će mu biti ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jadranka Kosor (HDZ) i Mladen Godek (Libra) drže da bi predsjednik povjerenstva trebao biti iz oporbe, dok predsjednik Odbora Luka Trconić (HSS) i Jozo Radoš (Libra) smatraju suprotno.

"Mislim da još nismo zreli da oporbeni zastupnik bude predsjednik tog povjerenstva", rekao je Radoš.

Pitanje izbora članova povjerenstva iz redova udruga trebalo bi se rješiti generalnim pozivom svim udrugama koje se bave problemom korupcije, a koje bi potom predložile svoje kandidate.

U Odboru smatraju da bi povjerenstvo trebalo imati mogućnost šireg i bržeg uvida u procese koji se vode u borbi protiv korupcije, posebno u rad Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i Državnog odvjetništva, te poticati te procese.

Odbor je prihvatio mišljenja sudačkih vijeća kod prijedloga kandidata za slobodna sudačka mjesta u Županijskom sudu u Karlovcu, te općinskim sudovima u Puli, Delnicama i Malom Lošinju. Svoje mišljenje Odbor će uputiti Državnom sudbenom vijeću (DSV).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara