Odbor za pravosuđe podržao izmjene Zakona o parničnom postupku

SABORSKI Odbor za pravosuđe podržao je danas izmjene Zakona o parničnom postupku kojima je cilj učinkovitije suđenje u građanskim postupcima.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović osobit značaj pridaje promijenjenoj ulozi suca u parničnom postupku koji će ubuduće suditi na temelju dokaza i činjenica koje podnesu stranke u postupku, jer po službenoj dužnosti više neće biti zadužen za prikupljanje dokaza.

Izmjenama se prelaže i ukidanje porote u prvom stupnju, te veće ovlasti suca u kažnjavanju stranaka koje zloupotrebljavaju procesna prava. Važnim smatra izjednačavanje prava stranaka u postupku u kojem više ni država nije privilegirana, ali i nova pravila za dostavu sudskih pismena.

I vanjski članovi Odbora iz redova pravnih stručnjaka podržali su predložene promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Hrvatske odvjetniče komore Ranko Pelicarić zatražio je da se u zakonu još jasnije naglasi važnost profesionalnog zastupanja, kako radi zaštite prava svake stranke tako i zbog ubrzanja postupka.

Ivo Grbin, sudac Vrhovnog suda rekao je da je taj sud visoko ocijenio predložene promjene, ali da žali što njegove primjedbe nisu uzete u obzir zbog toga jer je zakon pušten u proceduru prije nego što se očekivalo.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Vanja Bilić rekao je da će ih ozbiljno razmotriti u pripremi zakonskog teksta za drugo čitanje.

Mladen Godek (Libra) predložio je da se zbog sadržaja, ali i obima izmjena, jer se predlaže mijenjati čak 290 članaka, donese novi zakon o parničnom postupku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara