Odbor za rad podržao predloženu reformu pravosuđa

SABORSKI Odbor za rad i socijalnu politiku danas je jednoglasno podržao Vladin prijedlog reforme pravosuđa, smatrajući da će omogućiti veću učinkovitost sudbene vlasti u području radnog zakonodavstva.

Govoreći o reformi u području radnih sporova, zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač izvijestio je da se reforma prije svega odnosi na predložene izmjene Zakona o parničnom postupku, te Ovršnog i Stečajnog zakona.

Njima bi se, rekao je, omogućilo ubrzanje i pojednostavljenje radnih sporova i donošenja sudskih odluka, te spriječile zlouporabe u sudskim postupcima.

Primjerice, predlaže se da stranke u postupku već na prvom ročištu iznesu sve navode na kojima temelje zahtjev, te sve dokaze.

´Na taj bi način radni sporovi, koji su zakonom predviđeni kao hitni, i u stvarnosti takvima postali´, istaknuo je.

U ovršnim i ostavinskim postupcima velik bi se broj radnji ´prebacio´ u nadležnost javnih bilježnika, a najavljenim Zakonom o arbitraži utjecalo bi se na stranke da sporove rješavaju izvan sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prilog učinkovitosti pravosuđa ide i 17-postotno povećanje proračunskog novca i popunjavanje slobodnih sudačkih mjesta.

Kovač je najavio da, ako se sve bude odvijalo po planu, do 2007. sudovi više neće imati zaostatke, a suci bi postupke završavali u roku od tri mjeseca.

Predsjednicu Odbora Sježanu Bigu Friganović zanimalo je radi li se na osnivanju sudskih vijeća specijaliziranih za radne sporove, te educiraju li se suci za takvu vrstu sporova.

Kovač je odgovorio da se u više sudova već provodi specijalizacija sudskih vijeća, kao i da je početkom godine počeo raditi i Centar za izobrazbu pravosudnih dužnosnika, u kojemu se, kaže, izučavaju i suci nadležni za radno zakonodavstvo.

Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović upozorio je da u općinskim sudovima u Hrvatskoj na radnim sporovima radi samo 237 sudaca, do kraja rujna prošle godine pokrenuto je 72.386 radnih sporova, a riješeno tek 45.088.

Nužnost reforme pravosuđa Begović vidi i u činjenici da se prva rasprava u radnom sporu zakazuje čak godinu dana od podnošenja tužbe, te da sporovi u prosjeku traju od tri do pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara