Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo o programu suzbijanja AIDS-a

Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo o programu suzbijanja AIDS-a

SABORSKI Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo na današnjoj je sjednici donio zaključak da Nacionalni program za suzbijanje AIDS-a iz 1993. godine treba što prije revidirati, te uputiti u saborsku raspravu.

Program bi trebalo revidirati međuresorno Vladino Povjerenstvo za suzbijanje AIDS-a čije se osnivanje očekuje početkom iduće godine, a saborska rasprava pomogla bi boljoj senzibilizaciji javnosti, kazala je predsjednica Odbora Snježana Biga Friganović.

Također bi se kroz Nacionalni program obavila preraspodjela zadaća na pojedina ministarstva i utvrdili rokovi njihove provedbe.

Odbor je zaključio da se paket zakona iz područja zdravstva, među kojima su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o lijekovima, prije saborske procedure uputi Vladinu povjerenstvu na analizu.

Provođenje Nacionalnog programa za suzbijanje AIDS-a dalo je dosad odlične rezultate, posebice zbog provedbe kontrole krvi i krvnih pripravaka, te zabrane njihova uvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prevencija među ovisnicima o drogama također se sustavno provodi, tako da kod nas nije zabilježena epidemija AIDS-a među tom populacijom.

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti ´Fran Mihaljević´ Josip Begovac upozorio je da je 80 posto HIV pozitivnih u Hrvatskoj zaraženo spolnim putem, te da prevenciju treba usmjeriti na rizične skupine, posebice homoseksualce, te edukativne programe za mlade.

Po podacima Ministarstva zdravstva, lani je na liječenje, testiranje, prevenciju i sve druge aktivnosti u borbi protiv AIDS-a u Hrvatskoj potrošeno oko 20 milijuna kuna.

Za buduće programe suzbijanja AIDS-a ministarstvo je zatražilo donaciju od četiri milijuna dolara od UN-ova Globalnog fonda za sidu, tuberkulozu i malariju, a odgovor na taj zahtjev očekuju početkom iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara