Odbor za zakonodavstvo suglasan s odgodom početka modernizacije HŽ-a

SABORSKI Odbor za zakonodavstvo suglasio se danas s Vladinim prijedlogom da se na godinu dana (s 1. siječnja 2005. na 1. siječnja 2006.) odgodi početak programa modernizacije hrvatskih željeznica utemeljen na Zakonu o željeznici.

Iako će ovogodišnji državni proračun za željeznicu izdvojiti nešto više od 1,3 milijarede kuna, uobičajenih u protekle dvije-tri godine, to neće biti dovoljno za sve programe, rekao Vladin predstavnik tumačeći zašto Vlada traži izmjene Zakona o željeznici.

Kroz izmjene, iz Zakona bi se izbrisala i odredba po kojoj bi HŽ već u ovoj godini trebao dobivati 60 lipa iz trošarina na naftne derivate, odnosno oko 1,4 milijarde kuna godišnje.

Jedini koji se zanimao za posljedice takvog poteza, odnosno hoće li to utjecati na modernizaciju željeznice i njeno uključivanje u mrežu europskih željeznica, bio je SDP-ovac Josip Leko.

Predsjednik Odbora, HDZ-ovac Florijan Boras uzvratio mu je kako država, zbog dospjeća 22 milijarde kuna kredita i 6,5 milijardi prenjetih obveza iz prošle godine, mora odgoditi pokretanje strateških projekata, kakav je modernizacija željeznice.

Odbor se suglasio da se ove godine održi deset bilateralnih (hrvatskih i američkih oružanih snaga) i dvije multilateralne vojne vježbe za koje proračun predviđa 4,3 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku Odbora dobio je i prijedlog da se u mirovinu uključi i dodatak od 100 kuna plus šest posto, da se mirovine dva puta na godinu usklađuju s rastom prosječne plaće te da se u hrvatski mirovinski sustav uključi 100-tinjak umirovljenika koji su mirovinu stekli u saveznim tijelima bivše SFRJ.

Provelo bi se to izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Odbor se suglasio s konačnom verzijom izmjena triju zakona koje osiguravaju da se majkama s troje i više djece vrati pravo na trogodišnji porodni dopust.

O svim tim zakonima Sabor će raspravljati ovaj tjedan.

(Hina) xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara