Odgođen početak suđenja Pavlu Strugaru za napad na Dubrovnik

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je u četvrtak da se suđenje generalu Pavlu Strugaru, glavnooptuženom za napad na Dubrovnik, koje je trebalo početi 9. listopada, odgađa do daljneg.

Predraspravna konferencija zakazana za 8. listopada i početak suđenja zakazan za 9. listopada odgođeni su do datuma koji će naknadno odrediti Raspravno vijeće, objavio je Haški sud.

General Strugar (70) bio je zapovjednik Druge operativne skupine JNA formirane u listopadu 1991. radi napada na Dubrovnik. Izmijenjena optužnica iz ožujka 2003. tereti ga u 15 točaka za ubojstva 43 i ranjavanje stotina civila, razaranje kulturno-povijesnih spomenika i pljačku kao teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene tijekom napada na Dubrovnik u jesen 1991.

Optužen je zajedno s viceadmiralom Miodragom Jokićem i kapetanom JNA Vladmirom Kovačevićem - Rambom. Na prvoj optužnici bio je i viceadmiral Milan Zec, ali je Tužiteljstvo u srpnju 2002. odustalo od optužbi protiv njega.

Jokić (69) je u kolovozu ove godine, temeljem sporazuma s Tužiteljstvom, priznao krivnju za ratne zločine po šest točaka izmijenjene optužnice, a Kovačević je uhićen prošloga tjedna (25. rujna) u SCG i u tijeku je postupak njegovog izručenja Haškom sudu.

Na upit o povezanosti uhićenja Kovačevića i odgode suđenja Strugaru glasnogovornik ICTY-a Jim Landale kazao je kako raspravno vijeće "nije izrijekom navelo da je razlog odgode uhićenje druge osobe s iste optužnice", no nije to isključio kao mogućnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za soluciju da se Strugaru i Kovačeviću sudi zajednički, također je rekao da "ostaje otvorena i da sve zavisi od odluke Vijeća".

Dosadašnja praksa ICTY-a govori kako je za pripremu obrane za početak suđenja potrebno najmanje godinu dana.

Strugar i Kovačević (42) optuženi su za ubojstva, okrutno postupanje i napade na civile, razaranje kulturnih i povijesnih spomenika, uništavanje vjerskih, prosvjetnih i znastvenih institucija, razaranje sela i pljačku privatne imovine.

Prema navodima optužnice, pojedinačno i u suradnji s drugima, sudjelovali su u zločinima koji im se pripisuju kako bi "osigurali nadzor nad dijelovima Hrvatske koji su trebali činiti takozvanu Dubrovačku Republiku".

Strugar se predao Haškom sudu 2001. godine koji ga je pustio na slobodu do početka suđenja, što je bio slučaj i s Jokićem.

Viceadmiral Jokić bio je u vrijeme napada na Dubrovnik zapovjednik Devetog vojno-pomorskog sektora (VPS) - Boka, a načelnik stožera bio je Milan Zec. Kapetan I. klase Kovačević bio je zapovjednik 3. bataljuna 472. motorizirane brigade JNA (Trebinje) potčinjene Devetom VPS-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara