Odgođen stegovni postupak protiv pritvorenog suca Vilušića

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) danas je ponovno odgodilo stegovni postupak protiv suca Općinskog suda u Crikvenici Bože Vilušića koji je od sredine studenoga pritvoren zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti, odnosno da je u brojnim sudskim postupcima pogodovao nekim strankama koje su tako navodno nezakonito došle do vrijednih nekretnina.

DSV je stegovni postupak odgodio jer se Vilušić nije stigao očitovati o optužbi da je neuredno obnašao sudačku dužnost. Prije mjesec dana postupak je bio odgođen na njegov zahtjev jer nije imao uvid u sve spise za koje bi trebao stegovno odgovarati.

Vilušićev odvjetnik Željko Dumančić objasnio je da se njegov branjenik nije stigao očitovati jer je u međuvremenu, 19. studenoga, pritvoren, a računalo na kojemu je počeo pisati svoju obranu mu je tom prilikom oduzeto.

Zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti DSV je razriješio suca Općinskog suda u Sisku Hrvoja Naglića za kojega je utvrđeno da je neopravdano dulje vrijeme radio ispod sudačke norme i da nije na vrijeme pisao i otpremao presude.

On je to i sam dijelom priznao, pri tom se pravdajući da je dio nepravodobno izrađenih presuda rezultat njegova polugodišnjeg bolovanja i obiteljskih problema.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

DSV je skinuo imunitet makarskom općinskom sucu Predragu Trutini kojega splitsko Županijsko državno odvjetništvo, s još nekim osobama, sumnjiči za nesavjestan rad u službi, odnosno da je donio presude kojima je nezakonito utvrđeno vlasništvo tvrtke Olma nad državnim zemljištem. Zbog toga je državni proračun navodno zakinut za 16 milijuna kuna.

Predsjednik DSV-a Milan Gudelj izvijestio je da je sudac Općinskog suda u Gospiću Marko Mudrovčić pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora jer je sudski trošak od 400 kuna stranci naplatio 4000 kuna, dodavši na uplatnici jednu nulu.

Zbog te presude stekli su se uvjeti za njegovo razrješenje do kojega će doći kada DSV od sudačkog vijeća, ministrice pravosuđa ili predsjednika Vrhovnog suda dobije takav zahtjev.

DSV je odgodio stegovni postupak protiv suca Općinskog suda u Slavonskom Brodu Miroslava Vukelića kojemu je od 1997. navodno u zastaru palo čak 220 predmeta. No, za velik dio tih slučajeva nastupila je zastara, pa nije moguće pokretanje stegovnog postupka.

Sudca varaždinskog Županijskog suda Igora Pavlica DSV je novčano kaznio jer ranije kao općinski sudac nije ispunjavao normu. Njemu će se dva puta uzeti jedna trećina plaće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara