Odgođena odluka o odgovoru na zahtjeve SAD-a

PREMIJER Ivica Račan rekao je danas nakon sastanka vladajuće koalicije da će konačno stajalište o iračkoj krizi i zahtjevima SAD-a sadržanim u tzv. ´non paperu´ hrvatska Vlada donijeti idući tjedan na izvanrednoj sjednici.

Ta će se sjednica najvjerojatnije održati nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i povratka predsjednika Stjepana Mesića iz Pariza.

Danas smo još jednom razmotrili određene aspekte iračke krize, i to one koji se tiču Hrvatske. Riječ je o određenim očekivanjima i zahtjevima od Hrvatske da - s obzirom na razvoj događaja - pruži određene usluge SAD-u i saveznicima u mogućim akcijama, rekao je Račan. U ovom trenutku, istaknuo je, koalicija je zauzela jedinstveno stajalište o iračkoj krizi i mogućim postupcima Hrvatske i hrvatske vlasti vezanim uz to.

Razmatrali smo i mogući odgovor na konkretne zahtjeve o uslugama koje bi Hrvatska trebala dati s obzirom na to da su mnoge zemlje u našem okruženju na te zahtjeve pozitivno odgovorile, a Hrvatska nije, naglasio je.

Premijer je rekao da je o tome koalicija danas donijela jedinstveno stajalištu, ali o njemu nije želio ništa reći dok se ne provjere još neke vrlo važne činjenice. Vlada će u idućih nekoliko dana donijeti odluku o zahtjevima upućenim Hrvatskoj, rekao je Račan i poručio novinarima da se do tada strpe.

Na novinarsko pitanje što sadržava američki ´non paper´, Račan je odgovorio da ne može više govoriti o sadržaju ´non papera´. Onaj tko zna nešto o toj formi i njezinu karakteru zna da o tome mogu govoriti samo oni koji šalju ´non paper´.

Ono što se zna jest da se u takvom dokumentu obično navode razne mogućnosti i da se pita neku zemlju je li spremna dati određene usluge i surađivati. ´Non paper´ se šalje na gotovo istom obrascu mnogim zemljama, rekao je Račan, dodavši kako pretpostavlja da je tako bilo i u ovom slučaju. Hrvatska tu nije u posebnoj situaciji. Činjenica je da su mnoge zemlje na taj upit odgovorile pozitivno, a da Hrvatska još nije odlučila, rekao je premijer, istaknuvši da će se o tome odlučiti idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se Vlada konzultirati sa Saborom o toj odluci, Račan je rekao kako to ovisi o samoj odluci. Zna se, dodao je, da neke odluke može donijeti samo Sabor. Dakako da ćemo poštivati takvu proceduru ako bude riječ o odlukama koje to zahtijevaju, istaknuo je.

Premijer je ocijenio da odluke sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i povratak predsjednika Mesića iz Pariza neće biti ključni za konačnu odluku, jer ´mi znamo otprilike ponašanje i stavove ključnih svjetskih aktera u iračkoj krizi, a posebno velikih zemalja´. ´To znamo vrlo dobro, i razlike pa i moguće pritiske na Hrvatsku. Tu nema novosti niti ih očekujemo´, izjavio je Račan.

´Nas interesira perspektiva rješavanja iračke krize. Hrvatski stav je poznat. Mi zagovaramo koliko je moguće politička sredstva u rješavanju te krize, zagovaramo akcije u okviru Vijeća sigurnosti UN-a ako akcija - pa i vojnih - mora biti. Očekujem neke nove informacije i činjenice da bismo znali donijeti odluku. Želimo da naša odluka bude utemeljene na činjenicama i želimo je donijeti sasvim odgovorno. Dakako, oni koji to donose, a to su Vlada ili Sabor, ako je budu donosili, snose punu odgovornost.

Bilo koji ulazak, recimo, stranih vojski na hrvatski teritorij nije moguć bez odluke Sabora´, podsjetio je Račan.

Koalicijske partnere izvijestio sam o posjetu Ateni i predavanju našeg zahtjeva za članstvo u EU te o mogućem razvoju događaja nakon predaje tog zahtjeva, rekao je Račan dodavši da je optimist jer misli da je zahtjev utemeljen na činjenicama i njegovim razgovorima u Ateni.

Na sastanku petorice bila je i ministrica obrane Željka Antunović te predsjednici HSS-a i HNS-a Zlatko Tomčić, Vesna Pusić te novi predsjednik LS-a Ivo Banac i predstavnica Libre Zrinka Glovacki Bernardi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara