Odgođeno širenje OECD-a, Hrvatska još neće ući

Odgođeno širenje OECD-a, Hrvatska još neće ući
Foto: EPA

ČLANICE Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u četvrtak su odgodile odluku o širenju na nove zemlje kandidate iz Europe i Latinske Amerike, među kojima je i Hrvatska, no glavni tajnik Angel Gurria opovrgava da je taj proces blokiran.

"Ne, proces nije blokiran", kazao je Gurria na konferenciji za novinare u povodu godišnjeg okupljanja OECD-a na kojem nije dano zeleno svjetlo kandidaturama Hrvatske, Brazila, Argentine, Perua, Rumunjske i Bugarske.

"Neki put napredujete hodajući, drugi put u kasu, a ponekad u trku", opravdavao se šef OECD-a, organizacije sa sjedištem u Parizu. U tu organizaciju nije primljen ni Brazil iako je predsjednik države Jair Bolsonaro dobio potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Gurria je objasnio da OECD broji 36 zemalja te da se sve moraju složiti oko prijema novih članica. Prošle godine su u tu organizaciju ušle dvije zemlje, Kolumbija i Litva.

"Članice bi, prije nego što prihvate nove zemlje, željele znati u kojem se smjeru OECD želi širiti", kazao je za AFP jedan diplomatski izvor potvrdivši neslaganje među članicama oko tog pitanja.

OECD okuplja najrazvijenije i najbogatije zemlje svijeta koje se zauzimaju za demokraciju i tržišno gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara