Odgođeno slijetanje shuttlea Discovery

Tekst: J.D.
Foto: NASA


NASA je odgodila drugu priliku za slijetanje shuttlea Discovery, kojeg već dva dana muči loše vrijeme oko Kennedy Space Centrea na Floridi, gdje treba sletjeti.

Voditelji leta razmatraju još jednu priliku za slijetanje, koja bi se trebala ukazati za nekoliko sati. To je druga i zadnja prilika koju će Discovery imati.

Ukoliko se nastavi loše vrijeme, NASA će preusmjeriti slijetanje shuttlea u bazu ratnog zrakoplovstva Edwards Air Force Bace u Kaliforniji. Vrijeme na Floridi je jako loše, kaže voditelj programa, i onemogućuje slijetanje letjelice.

Discovery se vraća sa 14-dnevne misije opskrbljivanja Međunarodne svemirske postaje (ISS). Šesteročlanoj posadi na postaji su donosili hranu i opremu za pokuse.

Mjesec

ISS, projekt vrijedan oko 100 milijardi dolara u kojemu sudjeluje 16 zemalja, trebala bi biti potpuno izgrađena nakon još šest letova američkih shuttleova. NASA nakon toga namjerava umiroviti svoju flotu od tri shuttlea i početi raditi na razvoju kapsule i rakete koja bi prevozila posadu do ISS-a, ali i do Mjeseca.

Ti bi se planovi mogli promijeniti, jer predsjednik Barack Obama razmatra rezultate studije koja kaže kako je NASA-in budžet za oko 3 milijarde dolara godišnje premal za nove odlaske na Mjesec.

S ISS-a se vraća astronaut Tim Kopra, koji je u orbiti proveo dva mjeseca. Zamijenit će ga Nicole Stott, kojoj je ovo prva misija. Ubuduće će NASA plaćati Rusima da im odvedu astronaute na ISS, i to 50 milijuna dolara po astronautu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara