Odgođeno suđenje Sauchi. Odvjetnik poručuje: Nije kriv

Odgođeno suđenje Sauchi. Odvjetnik poručuje: Nije kriv

PRIPREMNO ročište na kojem se trebao odrediti datum početka suđenja bivšem predstojniku premijerova ureda Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko u tzv. aferi Dnevnice je odgođeno zbog nedolaska Zeljko koja je navodno na liječenju. I dok je Saucha na novinarska pitanja ispred zgrade zagrebačkog Županijskog suda ponovio tek da nije kriv, njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je da jedva čeka da suđenje počne.

Maržić je potvrdio da je pripremno ročište zbog bolesti Sandre Zeljko odgođeno za 9. srpnja, ali nije želio komentirati njeno zdravstveno stanje te hoće li se provesti dodatno vještačenje. "Mi imamo svoju priču, svoju strategiju, svoju politiku i nemamo što komentirati što je s drugookrivljenom", kazao je Maržić. U detalje nije želio ulaziti ni Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac.

Podsjetimo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaju.

No nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine, kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara