Odgovor Rupelu: Hrvatska je po pitanju granica za dijalog i međunarodno pravosuđe

Odgovor Rupelu: Hrvatska je po pitanju granica za dijalog i međunarodno pravosuđe

"NEMA govora o tome da Republika Hrvatska u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije", ističe Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u današnjem priopćenju u svezi izjava ministra vanjskih poslova Republike Slovenije u odlasku, Dimitrija Rupela.

>Rupel: Hrvatska mora izbaciti sve što prejudicira granice ako želi zeleno svjetlo za zatvaranje poglavlja

Podsjetimo, on je jučer naredio da Hrvatska iz dokumenata koje koristi u pregovorima izbaci sve zemljovide koji prejudiciraju granicu sa Slovenijom, a u suprotnom je obećao slovensku blokadu u dijelovima pregovora gdje se granica spominje.

Nastavak rada na dogovoru između Sanadera i Janše

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVPEI navodi da je ono čvrsto opredijeljeno da se sva sporna granična pitanja riješe pred međunarodnim pravosudnim tijelom. U tom smislu su dali i daju punu potporu daljnjem napretku rada međudržavnih povjerenstava osnovanih u skladu s dogovorom dvaju predsjednika vlada postignutom u kolovozu 2007. godine na Bledu, napominju, gdje su se sastali Ivo Sanader, hrvatski premijer i donedavni slovenski premijer Janez Janša. Ističu kako je Ministarstvo otvoreno za dijalog i pronalazak obostrano prihvatljivih rješenja.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izrazilo je nadu da će Republika Slovenija u skladu s deklariranom podrškom dati svoj puni doprinos pregovaračkom procesu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

C.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara