Odgovorni nijemi i nakon najnovijih saznanja o kornatskoj tragediji

DAN NAKON jučerašnje HTV-ove emisije "Latinice" u kojoj je sestra poginulog vatrogasca Marka Stančića, Nina Stančić, iznijela šokantne podatke o postupanju nakon Kornatske tragedije, odgovorni šute kao zaliveni.

Obitelj Stančić je angažirala odvjetnika pa raspolaže sudskim spisom u kojem stoji čitav niz šokantnih činjenica koje ukazuju da je nakon istrage poduzet čitav niz neuobičajenih radnji. U spisu stoji kako su tijela trojice poginulih bile prebačena u bazu u Zemuniku te su poslije vraćana na poprište tragedije, da bi se potom s ostalim tijelima bila prebačena u splitsku bolnicu.

Ukoliko je sve ovo točno to znači da je istraga duboko kompromitirana. Također, u spisu stoji da je požarište osiguravalo više od 200 pripadnika hrvatske vojske koji su priječili prilaz požarištu.

Već poslovično, sva ministarstva i uredi se pravdaju činjenicom da je istraga u tijeku. Javnost i obitelj znaju da je istraga u tijeku, no opravdano se  boje  zataškavanja činjenica.

Komentara nema jer je "istraga u tijeku"

Ministarstvu obrane, koje sad mora odgovoriti na najveći broj intrigantnih pitanja, poslali smo opsežan upit no odbili su išta komentirati pravdajući se, naravno, istragom u tijeku. Naime, ako je tog nesretnog dana na Velikom Kornatu došlo samo do prirodne pojave eruptivnog požara, što su tamo radili vojni specijalci?

A da su tamo bili baš vojni specijalci još 20. rujna u razgovoru za Index je potvrdio hrvatski vatrogasni sindikalni čelnik Mladen Magdić. Logično bi bilo da su tamo bili takozvani NOS-evi (pripadnici namjenskih oružanih snaga).

"To su inače vojnici koji su pripremljeni za gašenje požara, međutim, na Kornatu netom nakon požara nisu bili pripadnici NOS-a, nego specijalci. Nikome nije jasno zašto su oni bili tamo." rekao nam je tada Magdić.

MUP: Naša su izvješća točna i istinita

Jedino su nam  danas u Ravnateljstvu policije komentirali ljutnju Nine Stančić na ravnatelja policije Marijana Benka i cjelokupnu policiju. Ninu Stančić su uznemirile proturječne informacije o tome je li i kada je, ako jest, policija uzimala izjavu danas jedinog preživjelog vatrogasca Marinka Lučića.

"Mi stojimo kod svih svojih ranijih izjava koje su sve točne i istinite. Policija je svoj dio posla napravila profesionalno i savjesno. Znamo da je obiteljima jako teško i da je teško slušati detalje o istrazi. No, uvjeravam vas da je sve s čime je policija izašla u javnost točno", rekao nam je Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ravnateljstva policije. To bi značilo da je iskaz od Lučića uzet dan nakon tragedije 31. kolovoza i u njemu se potvrđuje službena verzija, a otklanjaju sumnje da je nesretne vatrogasce helikopter nakon udara u kamen polio kerozinom.

Trenutno se ne može ni saznati u kojem je dijelu istraga i kada bi mogla biti gotova. Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva, rekla nam je kako trenutno sudovi provode sudsku istragu pa ne može ništa komentirati dok sudovi predmet ne vrate nadležnim županijskim državnim odvjetništvima. 

Kod odgovornih vlada stav kako je sve riješeno samom činjenicom da se provodi istraga, no problem je u tome što je i sama istraga već postala upitna, pogotovo ako su točni navodi o premještanju tijela. Bio bi red da netko odgovori na ove strašne navode, dok ne bude kasno i dok istraga nije završena.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara