Nakon što je završila sezona grijanja u Rijeci, Energo najavio niže cijene

Nakon što je završila sezona grijanja u Rijeci, Energo najavio niže cijene

Foto: 123rf

U RIJECI pojeftinjuje plin za kućanstva za 17 posto a toplinska energija na distributivnom području tvrtke Energo za 20 posto, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji za novinare u srijedu i objasnio da je to posljedica Vladine odluke o smanjenju cijene plina.

Do sniženja dolazi upravo u trenutku kada završava sezona grijanja, a valja napomenuti da su cijene grijanja u Rijeci, čak i nakon sniženja, među najvišima u Hrvatskoj.

Cijena toplinske energije vraća s dosadašnjih 0,43 kuna po kilovatsatu na 0,37 kuna, obračunato bez PDV-a, rekao je Obersnel.

Napomenuo je da je tvrtka za proizvodnju i distribuciju toplinske energije i plina Energo već dva puta postupila u skladu s obećanjem da će se smanjivati cijene plina i toplinske energije ako se smanje i cijene ulaznih energenata.

Rekao je i kako je Energo u proteklih desetak godina investirao oko 300 milijuna kuna u širenje plinovodne mreže, koja je sad duža od 300 kilometara i, naglasio je, jedna je od najmodernijih u zemlji.

 Direktor tvrtke Energo Sanjin Kirigin rekao je da je ulazna cijena plina niža za 24 posto. Energo je cijenu plina koji on distribuira kućanstvima smanjio s 3,93 kune po prostornom metru na 3,29 kune s PDV-om.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kirigin je rekao kako se očekuje da se ova razina cijena nafte zadrži sljedećih pet godina, pa tako i plina, odnosno da njihova cijena ne prelazi sadašnju granicu. U svakom slučaju, rekao je Kirigin, izgradnja LNG terminala na Kvarneru bi donijela značajnu dodatnu sigurnost u zadržavanje razine cijena plina u budućnosti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara