Odluka o mogućem pokretanju arbitraže zbog Krškog idući tjedan

SLOVENSKI ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak primio je odgovor svog hrvatskog kolege Branka Vukelića o sredstvima koja Hrvatska izdvaja za razgradnju nuklearke Krško, ali njime nije zadovoljan, a odluku o tome hoće li vladi predložiti postupak arbitraže protiv Hrvatske donijet će u roku tjedan dana, javili su u četvrtak slovenski mediji.

Vizjak je u četvrtak za Slovenski radio rekao da će odluku donijeti nakon konzultacije sa stručnim timom koji je formirao nakon što je lani Hrvatska elektroprivreda (HEP) pokrenula postupak arbitraže protiv Slovenije za neisporučenu struju iz zajedničke nuklearke, a u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka izjavio je da je odgovor ministra Vukelića "kontradiktoran" i da "ne sadržava ništa novo".

"Kontradiktorno je to da se pismom sugerira da Hrvatska već ispunjava svoje obveze temeljem uredbe koju je donijela vlada, te da će osnovati fond za razgradnju nuklearke", rekao je Vizjak.

Kako prenosi vodeći slovenski list, u odgovoru ministra Vukelića stoji da Hrvatska u cijelosti prihvaća obvezu da su razgradnja nuklearke, deponiranje nuklearnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva "zajednička obveza ugovornih strana" prema sporazumu i da je Hrvatska u travnju ove godine zato otvorila posebnu stavku u državnom proračunu na kojoj se u tu namjenu već nakupilo 62,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Vizjak je, navodi "Delo" nezadovoljan takvim stajalištem jer se njegovo pismo hrvatskom kolegi odnosilo upravo na neslaganje slovenske strane s takvim načinom prikupljanja sredstava i traženjem da Hrvatska osnuje fond za razgradnju nuklearke u kojemu bi se prikupljala sredstva jer se proračunska sredstva mogu i preusmjeriti, dok je za financiranje razgradnje nuklearke potrebno osigurati stabilnost priljeva.

"Proračun je proračun, a sredstva u tom slučaju nisu sigurna pred politikom. Zapravo, mislim da se radi samo o fiktivnim sredstvima", oštro je za "Delo" rekao Vizjak, dodajući da zato pismo koje je dobio ne mijenja ništa u odnosu na njegove ranije izjave o tome da će Slovenija pokrenuti arbitražu jer Hrvatska u pogledu fonda i sredstava za razgradnju ne ispunjava svoje obveze iz međudržavnog ugovora.

"Navodi iz pisma već su bili predstavljeni javnosti, a novost je jedino to da Hrvatska ipak namjerava osnovati fond za razgradnju i na njega prebaciti sredstva iz proračuna, ali nedostaje odgovor na ključno pitanje - kada će to učiniti", rekao je za "Delo" komentirajući pismo ministra Branka Vukelića slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara