Odluka o pristupu Hrvatske NATO-u stupila na snagu

PREDSJEDNIK SAD-a George Bush u utorak je potpisao zakonski akt kojim na snagu stupa odluka o daljnjem proširenju NATO-a, koje uključuje i Hrvatsku.

Novi zakon odnosi se na tri zemlje Jadranske povelje, Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju, te Gruziju i Ukrajinu, i izražava stajalište SAD-a kojim se te zemlje smatra poželjnima za vojnu suradnju s NATO-om. Istom odlukom tim se zemljama dodjeljuje vojna pomoć u  fiskalnoj godini 2008., piše Associated Press.

Bush je prije dva tjedna zaprimio "Akt o konsolidaciji slobode kroz NATO za 2007.", a za njega se najsnažnije založio najviše pozicionirani senator Odbora za vanjske poslove. Richard Lugar.

Ruska agencija Interfax objavila je reakciju glasnogovornika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mihaila Kaminina koji je rekao da "potezi takve vrste zasigurno ne pomažu normalizaciju političke situacije u Ukrajini, budući da je pristup NATO-u na listi tema koje uzrokuju aktualnu političku krizu u toj zemlji." Prošloga tjedna ruska Duma je izglasala rezoluciju čijim se sadržajem izražava stav da se pristup Gruzije i Ukrajine NATO-u kosi s unutarnjim poslovima tih zemalja.  

Predstavnički dom američkog Kongresa taj je akt usvojio 6. ožujka, a Senat 16. ožujka. Potpisom predsjednika Busha on je stupio na snagu.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara