Odluka suca Branka Milanovića da pusti osuđenog ubojicu na dopust bit će ispitana

SUDAC Branko Milanović, koji se "proslavio" oslobađajućom presudom u slučaju tužbe za silovanje 28-godišnje američke košarkašice Ilishe Jarett pri čemu je gospićkog tajkuna Josu Mraovića proglasio nevinim izjednačivši guranje prsta u anus sa rukovanjem, ovaj put donio je još jednu šokantnu odluku - ubojicu 19-godišnjaka poslao je na jednomjesečni dopust.

Vinko Budiša Mrki, koji je pravomoćno osuđenoga na četiri godine i 11 mjeseci zatvora za ubojstvo 19-godišnjeg Milenka Đekića hicem u potiljak, posljednjih je dana viđen kako šeće Splitom i obilazi gradske ugostiteljske objekte. Milanović ga je, naime, pustio na jednomjesečni dopust.

Kako javlja Jutarnji list, u obrazloženju odluke Budišina jednomjesečnog prekida izdržavanja kazne kao razlog se navodi "učvršćivanje i stabiliziranje očinske veze sa sedmogodišnjom kćeri", a koja je 25. srpnja iz Amerike u Split navodno stigla na jednomjesečne školske praznike. Budući da je Budišina majka, kod koje je djevojčica trebala odsjesti, imala prometnu nesreću te je podvrgnuta kirurškom zahvatu, Budiša je zatražio da ga se pusti kako bi vrijeme bio s kćeri.

Milanovićeva odluka upitna je i iz razloga što 44-godišnji bivši specijalac iza sebe već ima povijest bjegunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zbog pogoršanja zdravlja prouzročenog PTSP-om, Županijski sud u Splitu mu je odobrio jednu odgodu izdržavanja kazne, no u lipnju prošle godine odbio je njegov zahtjev za još jednom odgodom i uputio ga na izdržavanje kazne.

Umjesto u zatvor, Budiša je otišao u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan, odakle je nestao. Nešto kasnije uhvaćen je na slovenskoj strani graničnog prijelaza s Hrvatskom u Bregani i prepraćen u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu.

Budiša, koji je na slobodu pušten kako bi provodio vrijeme s kćeri, uglavnom je na ulicama Splita viđen sam, te se postavlja pitanje je li u molbi koju je poslao Županijskom sudu u Gospiću, a u kojoj je tražio jednomjesečni dopust, lagao.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin zatražila je hitno izvješće predsjednice Županijskog suda u Gospiću o razlozima prekida izdržavanja kazne Vinka Budiše Mrkog. Osim Ministarstva pravosuđa, o tome je li Milanović pištanjem Budiše na slobodu prekrišio zakon, pozabavit će se i Vrhovni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara