"Odmetnuti" mešetar Societe Generale pušten iz pritvora

"Odmetnuti" mešetar Societe Generale pušten iz pritvora

BIVŠI burzovni mešetar francuske banke Societe Generale, Jerome Kerviel, optužen za jedan od najvećih financijskih skandala u povijesti, od danas se nalazi na slobodi.

Kervielovo puštanje je odobrio francuski žalbeni sud, odlučivši protiv zahtjev tužiteljstva koje je smatralo da mešetar treba ostati u pritvoru gdje se nalazi od 8. veljače.

31-godišnji Kerviel je optužen za prikrivanje financijskih manipulacija na tržišta zbog koje je njegova matična banka – Societe Generale – pretrpjela gubitke od 4,9 milijardi eura u prošloj godini. Protiv njega je 28. siječnja podignuta optužnica za pronevjeru i zloporabu povjerenja.

Istraga tek treba utvrditi da li je ovaj Kerviel djelovao sam – kao što tvrde visoki dužnosnici banke - ili uz prešutno odobrenje visokih dužnosnika banke – kao što sumnja veliki dio francuske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ga sud proglasi krivim, Kerviela očekuje moguća kazna od sedam godina zatvora i 750.000 eura globe.

Iako je objavljivanje skandala izazvalo kaos na u posljednje vrijeme ionako nemirnim svjetskim burzama, Kerviel uživa prilično popularnost u dijelu javnosti. Neki mu se dive zbog toga što je uspio prevariti naoko svemoćnu multinacionalnu korporaciju, a drugi – pogotovo iz lijevih antiglobalističkih krugova – cijene to što je pokazao kako su temelji suvremenog svjetskog kapitalizma daleko truliji nego što se to mislilo.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara