Odobreno testiranje ecstasya kao lijeka za PTSP, dosadašnji rezultati vrlo obećavajući

Odobreno testiranje ecstasya kao lijeka za PTSP, dosadašnji rezultati vrlo obećavajući

Foto: 123rf

NAKON što je odslužio tri ture u Afganistanu i Iraku, američki vojni veteran C. J. Harding obolio je od PTSP-a. Razveo se, postao alkoholičar i povremeno suicidalan i na kraju se izolirao o svijeta u kolibi u divljini Sjeverne Karoline. 

Ništa mu nije pomagalo: psihoterapija, grupna terapija, desetak različitih lijekova koje je probao. "Ništa nije djelovalo, tako da sam odustao od same ideje da mi može biti bolje. Postao sam manje-više pustinjak u svojoj kolibi i nikad nisam izlazio", posvjedočio je Harding o svojoj bolesti za New York Times.

Ali kad je već izgubio nadu, 2013. je saznao za novo, eksperimentalno testiranje lijeka za PTSP. Lijek je bio ni manje ni više nego MDMA, droga omiljena na rave partyjima, poznata kao ecstasy.

"Promijenio je moj život. Omogućio mi je da viim svoju traumu bez straha i oklijevanja i da konačno procesiram stvari i krenem naprijed", objasnio je Harding, koji sada studira i radi kao zrakoplovni tehničar.

Klsična terapija za PTSP ne pomaže 30% do 40% pacijenata

Zahvaljujući pozitivnim rezultatima kod Hardinga i drugih pacijenata u prvoj fazi testiranja, američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je ovog tjedna tzv. fazu 3 kliničkog testiranja lijeka. Ako ono bude uspješno, ova ilegalna droga mogla bi biti odobrena kao lijek za PTSP.

Dr. Charles Marmar, pročelnik psihijatrije na Medicinskom fakultetu Langone u New Yorku i jedan od vodećih istraživača za PTSP, komentirao je ovo potencijalno revolucionarno otkriće: "Oprezan sam, ali imam nade. Ako budu i dalje dobivali dobre rezultate, bit će od ogromne koristi. PTSP može biti vrlo težak za liječenje. Naše najbolje terapije trenutno ne mogu pomoći 30% do 40% pacijenata. Tako da trebamo više opcija."

Ipak, dr. Marmar je zabrinut zbog moguće zlouporabe: "To je droga koju ljudi uzimaju da bi se dobro osjećali i znamo da će biti skloni zloupotrijebiti je. Dugoročno uzimanje može dovesti do ozbiljnog oštećenja mozga."

Dvije trećine pacijenata nisu imali simptome nakon terapije MDMA-om

Testiranje u fazi 3, koje uključuje 230 pacijenata, sponzorira Multidisciplinarna udruga za psihodelične studije, mala neprofitna udruga osnovana 1985. s ciljem istraživanja LSD-a, MDMA-e, marihuane i drugih ilegalnih droga.

Ista je udruga sponzorirala i fazu 2 testiranja, koja je uključila 130 pacijenata - vojnih veterana, policajaca, vatrogasaca i žrtava seksualnog zlostavljanja. Pacijenti su u prosjeku imali simptome 17 godina. Nakon testiranja. njih čak dvije trećine nisu više prijavljivali simptome bolesti.

MDMA bi, rezultati budu dobri, mogla biti odobrena 2021. Prema prijedlogu istraživača, droga bi se uzela ograničen broj puta i to u prisustvu psihoterapeuta, u sklopu šire terapije.

Istraživanje je pokazalo da MDMA preplavi mozak hormonima i neurotransmiterima koji izazivaju osjećaj ljubavi, povjerenja i dobrobiti, dok u isto vrijeme prigušuju strah i negativne emocionalne uspomene koje kod pacijenata s PTSP-om mogu biti paralizirajuće. Pacijenti su prijavili da im droga daje veću jasnoću i sposobnost da se suoče sa svoji problemima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara