Održan Hrvatsko-kineski forum: Gospodarska suradnja dviju zemalja sve jača

Održan Hrvatsko-kineski forum: Gospodarska suradnja dviju zemalja sve jača
Foto: EPA

ODNOSI Hrvatske i Kine zadnjih godina doživljavaju renesansu, a da se gospodarska suradnja sve više konkretizira pokazuje i potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group i Grada Siska o osnovnom ulaganju oko 30 milijuna dolara u tvornicu grafitnih elektroda, čulo se na današnjem Hrvatsko-kineskom forumu.

"Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a naš izvoz na kinesko tržište rastao je za 25 posto. No, brojke su samo jedan dio priče i kroz njih se još u dovoljnoj mjeri ne vidi napredak suradnje na poduzetničkoj razini", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, otvarajući forum koji se održao povodom posjete visokog izaslanstva pokrajine Liaoning. 

Konkretizacija gospodarske suradnje

Dodao je da je samo HGK u zadnjih par godina organizirala brojne gospodarske forume poput ovog i odvela nekoliko ozbiljnih poduzetničkih delegacija u Kinu, navodi se u priopćenju iz HGK. 

"Otvorili smo predstavništvo u Šangaju jer je interes naših tvrtki za izvoz u Kinu sve veći. To rastuće zanimanje poduzetnika pokazuje i ovogodišnji drugi Kineski međunarodni uvozni sajam, na kojem ćemo po prvi puta imati vlastiti izložbeni prostor“, rekao je Barbarić.

Da se gospodarska suradnja sve više konkretizira pokazalo je i potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group Co Ltd. of China i Grada Siska o osnovnom ulaganju od oko 30 milijuna dolara u tvornicu grafitnih elektroda.

Memorandum je u ime Grada Siska potpisala gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, a u ime CIMM Group osnivač i direktor Ma Shujun, kaže se u priopćenju. 

"Mislim da je svima jasno koliko je važna jedna takva injekcija kapitala u ozbiljnu industrijsku proizvodnju. Takva ulaganja su nam orijentir za budućnost, u tom smjeru želimo ići i dalje", naglasio je Barbarić. 

"Radujemo se budućim suradnjama"

Viceguverner pokrajine Liaoning Chen Xiangqun je kazao da u toj pokrajini živi 43,8 milijuna ljudi. Jedna je od rijetkih s pristupom moru i s visokom razvijenom prometnom infrastrukturom te snažnom industrijskom bazom. 

"No, treba istaknuti i snagu po pitanju znanosti i inovacija", rekao je viceguverner, napomenuvši da nakon otvaranja Kine pokrajina surađuje s više od 200 država u svijetu te da su mnoge svjetske kompanije našle svoje mjesto u jednim od 14 gradova pokrajine. 

"Radujemo se budućim suradnjama. Današnje potpisivanje memoranduma novi je korak u razvoju bilateralnih odnosa", rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić. 

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen poručila je da provincija Liaoning ima jaku industrijsku osnovu te da joj je drago da se ovaj posjet dogodio u razdoblju kada hrvatsko-kineski odnosi doživljavaju snažan zamah. 

"Kineskih investicija u Hrvatskoj je sve više, a drago nam je da je i sve više i hrvatskih tvrtki u Kini", rekla je veleposlanica, dodavši da je sigurna da mnogi iz pokrajine žele i kao turisti upoznati Hrvatsku.  

 Provincija Liaoning ima 44 milijuna stanovnika i BDP od gotovo 360 milijardi dolara, a vodeće industrije su im petrokemija, metalurgija, elektronika i strojarstvo. Na B2B razgovorima koji su se održali u sklopu Foruma sudjelovalo je dvadesetak hrvatskih i kineskih tvrtki, zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara