Održana komemoracija za Franju Feldija, samozatajnog generala koji je volio slikanje i suncokrete

Održana komemoracija za Franju Feldija, samozatajnog generala koji je volio slikanje i suncokrete

Foto: MORH

DANAS je u MORH-u održana komemoracija general-pukovniku Franji Feldiju koji je preminuo u Zagrebu, prošle subote, poručili su iz MORH-a.

>>Umro je general Feldi. Volio je slikanje, uzgajao suncokrete, a njegova smrt prošla je nezapaženo

Dodaju i kako je jedna komemoracija održana i u Ratnoj školi 'Ban Josip Jelačić' u ponedjeljak.

Na komemoraciji Krstičević i Šundov


Komemoraciji general-pukovniku i prvom zapovjedniku Ratne škole "Ban Josip Jelačić" Franji Feldiju u MORH-u nazočio je potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov uz obitelj preminulog generala.

Ministar obrane Damir Krstičević Feldija je opisao kao nenametljivog čovjeka, ali vrhunskog stručnjaka s autoritetom, koji se uvijek izdvajao svojim vojnim znanjem, životnoj mudrosti i okrenutosti budućnosti.

"Stavio se na raspolaganje domovini u vremenima u kojima i nije postojalo jamstvo da ćemo ostvariti naše velebne pobjede. Kod našeg generala Feldija srce i domoljublje je odlučilo kada je sve svoje znanje, svoj entuzijazam, svoje domoljublje darovao svojoj Hrvatskoj", rekao je Krstičević i prisjetio se znanja koje je general-pukovnik Feldi svakodnevno prenosio svojim suradnicima.

"Ništa mu nije bilo teško za njegove polaznike, za vojnike koji su upijali iskustva i znanja rođenog vođe. Hrvatskoj je davao sebe. Svima nama koji su imali čast upoznati ga usadio je ljubav prema domovini, ali i svijest koliko je časno, ali i teško biti vojnik, zapovjednik i vođa", ističe ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju, obitelji preminulog Franje Feldija ministar Krstičević poručio je sljedeće: "Budite ponosni što ste imali jednog od najboljih među nama, generala kojega smo svi voljeli i svi poštovali, generala – vođu, učitelja koji je u sve nas, u vremenima Domovinskog rata, u vremenima u kojima se odlučivalo o našoj sadašnjosti i našoj budućnosti, usađivao ona plemenita zrna dobrote, vizije budućnosti, usmjerenja prema danima koji dolaze, ali u kojima je najvažnije biti i ostati ponosni čovjek."

Posljednji ispraćaj na Mirogoju

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov kazao je kako je Feldi jedan od onih koji svojim postojanjem nadahnjuju i oplemenjuju sve one koji su se našli u njegovom okruženju.

"Odlazak generala Feldija potresao je sve one koji su ga poznavali i sve one koji se sjećaju dana ponosa i slave, dana kada se slavila naša domovina. Cjelokupnim svojim radom dao je trajni pečat, bio je aktivan u procesu donošenja odluka i odličan analitičar operativnih i strateških problema s izgrađenim smislom za rješavanje problema“, rekao je Šundov i naglasio kako je Feldi unatoč bogatom vojnom znanju, stalno radio na njegovom usavršavanju", rekao je Šundov.

Posljednji ispraćaj general-pukovnika Franje Feldija održat će se na krematoriju gradskog groblja Mirogoj. Misa zadušnica služit će se u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

Prvi zapovjednik Ratne škole OS RH 'Ban Josip Jelačić'

General-pukovnik Franjo Feldi rođen je 1. siječnja 1938. godine u Srijemskoj Mitrovici.

Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne visoke vojne dužnosti u Oružanim snagama RH: bio je zadužen za operativu u Zapovjedništvu Zbora narodne garde, prvi je načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV-a kod generala Antuna Tusa. Upravo na toj dužnosti dobiva promaknuće 10. ožujka 1991. godine iz čina brigadira u čin general-bojnika.

Obnašao je funkciju v.d. pomoćnika načelnika zaduženog za borbeni sektor u GS HV-a, kasnije je bio pomoćnik načelnika za izobrazbu i školstvo, a u doba vojno-redarstvene operacije „Oluja“ obavljao je funkciju načelnika za HV u Glavnom stožeru.

U lipnju 1998. Franjo Feldi promaknut je u čin general-pukovnika te imenovan prvim zapovjednikom Ratne škole OS RH „Ban Josip Jelačić“ sa zadaćom ustrojavanja i organiziranja njezinog početka rada i prihvata prvog naraštaja polaznika.

S dužnosti zapovjednika Ratne škole OS RH „Ban Josip Jelačić“ umirovljen je 2002. godine u činu general-pukovnika HV-a kada počinje intenzivnije slikati vraćajući se motivima svoje rodne ravnice. Slika nove, ali obnavlja i mnoge ranije skicirane motive koje je stvarao tijekom službovanja na prostorima bivše države. U Zagrebu je organizirao i nekoliko samostalnih izložbi.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 10 godina te Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Bio je sudionik Domovinskog rata, a 2000. godine dodijeljene su mu medalje „Bljesak“ i „Oluja“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara