ODRŽANA KONFERENCIJA STRUČNJAKA IZ RH I ICTY-A ZA RAD SA SVJEDOCIMA

U Haškom sudu (ICTY) je u prvoj polovici ovoga tjedna održana konferencija predstavnika Službe za žrtve i svjedoke ICTYa i stručnjaka s područja zdravstva i socijalne skrbi iz Hrvatske, posvećena fizičkim, emocionalnim i psihološkim potrebama svjedoka.

Na konferenciji su razmatrane mogućnosti za uspostavu zdravstvene i socijalne mreže diljem Hrvatske namijenjene pružanju pripremnih i kasnijih usluga svjedocima koji svjedoče pred Haškim sudom.

Te bi usluge bile dopuna uslugama koje svjedocima, dok su u Haagu, pruža Služba za žrtve i svjedoke, navodi se u priopćenju ICTY-a.

Na trodnevnoj radionici koja je završena u srijedu, sudjelovalo je 10 psihijatara, liječnika, psihologa i socijalnih radnika iz Hrvatske, koji trenutačno rade u područjima gdje živi većina svjedoka ICTY-a, navedno je u četvrtak iz ureda glasnogovornika suda.

Hrvatski stručnjaci su zajedno s predstavnicima Službe za žrtve i svjedoke razrađivali protokole usluga koje će biti ponuđene svjedocima, a upoznati su i s radom drugih tijela Suda.

Slične su konferencije održane u prosincu 2003. sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine i u svibnju 2004. sa stručnjacima iz Srbije i Crne Gore, uz financiranje Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja 1998. do danas, pred raspravnim vijećima ICTY-a svjedočilo je nešto više od 3.050 svjedoka, od kojih je sedam posto ili 213 svjedoka bilo iz Hrvatske.

Od ukupnog broja svjedoka, njih 60 posto pozvali su tužitelji, 38 posto obrane, a dva posto svjedočilo je na poziv suda.

Javno je svjedočilo 61 posto svjedoka, a pod zaštitnim mjerama njih 39 posto. Samo 19 posto svjedoka bile su žene.

Statistički podaci o dobi govore da je 41 posto svjedoka bilo starije od 51 godine, 13 posto starije od 61 godine, a 5 posto ih je bilo mlađe od 30 godina.

(Hina) xdh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara