ODRŽANA TRIBINA "KRŠĆANSTVO I EUROPA"

Tribina "Kršćanstvo i Europa" u organizaciji Kršćanskog akademskog kruga održana je večeras u dvorani "Vijenac" Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Viši asistent Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Željko Tanjić je, propitujući koji su to korijeni i temelji na kojima bi se trebala graditi Europa, zaključio da su to grčka kultura, odnosno grčka filozofija, kršćanstvo u najširim oblicima i znanstveno-tehnološka revolucija.

Pravnik i publicist Neven Šimac je u kratku pregledu pokušaja ujedinjenja Europe na početku prošlog stoljeća, odnosno nakon dvaju ratova, podsjetio kako su to bili i prvi, iako neuspješni, nenasilni pokušaji europskog ujedinjenja u povijesti. Po njegovu mišljenju Europa danas sebe još uvijek traži i nije odredila svoje granice prema jugu i istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Određujući u kakvu je položaju Hrvatska prema takvoj Europi, Šimac je ocijenio kako to za Hrvatsku i nije ulazak u Europu, nego prije povratak kući.

Drži kako ovo stoljeće pripada Aziji, odnosno kako će na vidjelo izići dva velika diva: Kina i Indija, a da će Europa u 21. stoljeću biti prepoznatljiva ako se uspije suprotstaviti nekim svojim novim idejama.

(Hina) sdju yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara