Do 25 kata otrčao i 74-godišnjak: Održana "Zagrepčanka 512" - humanitarna utrka vatrogasaca i građanstva

Do 25 kata otrčao i 74-godišnjak: Održana "Zagrepčanka 512" - humanitarna utrka vatrogasaca i građanstva

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

POVODOM “Mjeseca borbe protiv ovisnosti” danas je održana četvrta utrka „Zagrepčanka 512“ po stepenicama na vrh poslovne zgrade "Zagrepčanke".

Ivi First iz udruge Aktivni život istaknula je da su ideju preuzeli od najpoznatije utrke stepenicama Empire State Building Run-Up, koju su odmah prepoznali i podržali u toj poslovnoj zgradi u Zagrebu. „Od ove godine elektronski se mjeri vrijeme čipovima koji ima svaki trkač. Najmlađi trkač ima 15, a najstariji 74 godine. Utrkom se želi upozoriti na sve vrste ovisnosti i potaknuti ljude da budu ovisni o sportu što je blagotvorno za organizam“.


Najstariji sudionik

Trči se od prizemlja do 25. kata,  a trkači moraju pretrčati ukupno 490 stepenica. Naslov rekordera staze obranio je lanjski pobjednik - poznati slovenski planinski trkač Matjaž Mikloša, koji je s rezultatom od 2,34 minute srušio svoj dosadašnji rekord iz 2013. kada je za 2,38 minuta pretrčao stepenice "Zagrepčanke".

Nakon utrke građana održana je utrka vatrogasaca.

U organizaciji DVD Sesvetski Kraljevec održava se humanitarna utrka vatrogasaca, koji tijekom utrke na sebi nose osobnu zaštitnu opremu. Sav prihod od kotizacije bit će uplaćen Hrvatskoj udruzi leukemija i limfomi.

Iako zgrada ima 26 katova i ukupno 512 stepenica, trči se 490 stepenica zbog organizacijsko-sigurnosnih razloga. Od 2013. godine, „Zagrepčanka 512“ boduje se i kao dio svjetskog kupa.
 Utrka ima kronometarski start, tj. jedan natjecatelj starta svakih 15 sekundi zbog čega se pobjednik ne zna sve dok zadnji natjecatelj ne završi utrku. Utrka vatrogasaca starta nakon utrke građana.
Jasmina Kadija zapovjednica DVD S. Kraljevec rekla je da se svake godine broj trkača povećava i da ove godine u utrci sudjeluje 400 trkača i 130 vatrogasaca.

Organizator utrke je Društvo športske rekreacije Aktivan Život, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara