Održane političke konzultacije Hrvatske i SICG

DRŽAVNI tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Hido Biščević sastao se u četvrtak s izaslanstvom Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore koje je predvodio pomoćnik ministra i šef Sektora za bilateralne odnose Miomir Udovički radi političkih konzultacija dvaju ministarstava, doznaje se iz priopćenja MVPEIa.

Tijekom razgovora oba su sugovornika pozitivno ocijenili uzlazni trend u odnosima dviju država, u cilju pune normalizacije i razvoja dobrosusjedskih odnosa, no Biščević nije propustio ukazati da otvaranje ideoloških pitanja iz prošlosti negativno utječe na dinamiku uzajamnih odnosa. On je poručio da je potrebno jačati napore za afirmacijom europskih vrijednosti u međudržavnim odnosima, te kroz rješavanje otvorenih pitanja jačati suradnju i dobrosusjedstvo, ističe se u priopćenju.

Državni tajnik Biščević i pomoćnik ministra Udovički naglasili su važnost ubrzanog i konstruktivnog rješavanja svih otvorenih pitanja. Na sastanku je dogovoreno da će se do ljeta održati sastanci na temu slijedećih pitanja: izbjeglice i nestale osobe, povrat kulturnih dobara, povrat zemljišnih i matičnih knjiga, suradnja Državnih odvjetništva po pitanju ratnih zločina i borbe protiv organiziranog kriminala te policijska suradnja u odnosu na prijelaz granice i readmisiju.

Prema priopćenju, izaslanstva Hrvatske i SCG razmijenila su i mišljenja o nekim aktualnim međunarodnim kretanjima i pitanjima od interesa za obje zemlje, naročito na području jugoistočne Europe. Naglašena je važnost daljnjeg napretka dviju država u integriranju u Europsku uniju, odnosno što skoriji početak pregovora o članstvu Hrvatske u EU i otpočinjanje pregovora SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U sklopu razgovora o integriranju dviju zemalja u NATO, sa strane Srbije i Crne Gore iskazana je potpora što skorijem uključivanju Hrvatske u NATO, a sa hrvatske potpora uključivanju Srbije i Crne Gore programu NATO-a Partnerstvo za mir NATO-a, zaključuje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara