Održano zasjedanje kineskog parlamenta, premijer najavio poticanje potrošnje

Održano zasjedanje kineskog parlamenta, premijer najavio poticanje potrošnje
Foto: EPA

KINESKI čelnici izašli su danas pred more delegata koji su nosili zaštitne maske na početku godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta, u vrijeme kad su veća okupljanja u svijetu ograničena zbog pojave koronavirusa. 

Kineski predsjednik Xi Jinping i drugi politički lideri pojavili su se bez maski  

Kineski predsjednik Xi Jinping i drugi politički lideri pojavili su se, međutim, bez maski pred 5000 delegata na godišnjem zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa.  Delegati koji su doputovali iz svih dijelova zemlje više puta su testirani na koronavirus, izolirani su u hotelima, a medijski događaji i govori odvijaju se online. No nisu poštovali socijalnu distancu na početku zasjedanja u Velikoj dvorani, u kojoj su delegati sjedili jedan pokraj drugog kao i inače. 

Zasjedanje kineskog parlamenta odgođeno je prvi put u 25 godina

Sjednica se trebala održati početkom ožujka, ali je odgođena na više od dva mjeseca zbog uvedene nacionalne karantene u borbi protiv širenja koronavirusa. Karantena je bila na snazi do kraja travnja. 

Zasjedanje kineskog parlamenta odgođeno je prvi put u 25 godina, a to što će se održati, iako sa zakašnjenjem, smatra se pokazateljem odlučnosti vlade da se suoči s usporavanjem gospodarstva do kojeg je došlo u zdravstvenoj krizi. 

"Iz političke perspektive važno je da je održe unatoč troškovima i rizicima zbog koronavirusa", rekao je Graeme Smith s Odjela za Pacifik na Australskom nacionalnom sveučilištu.

"To je simbol snage i potvrde sigurnosti narodu, ali i stranci", rekao je Smith. 

Sudionici i novinari državnih medija prošli karantenu

Sudionici su morali predati detalje o svojim putovanjima i kontaktima posljednjih tjedana, objavili su državni mediji. Neki su proveli i jedno vrijeme u karanteni. 

Djelatnici državnih medija bili su u karanteni tjedan dana i mogu se kretati jedino između hotela i medijskog centra tjedan dana dok traje događaj. Nekoliko stranih novinara također prati događaj, no morali su doći u četvrtak da se testiraju i smješteni su u hotele. 

Pojačane su mjere sigurnosti u gradu, zabranjena su velika okupljanja, više je policajaca na ulicama i postavljene su dodatne kontrolne točke.

Kinesko gospodarstvo srozalo se za 6,8 posto u prvom tromjesečju

Nacionalni narodni kongres započeo je govorom premijera. U najkraćem obraćanju u 40 godina premijer Li Keqiang obećao je da će se poticati veća potrošnja. No vlada nije predstavila novi gospodarski cilj u ovoj godini prvi put od 1990. godine.

Kinesko gospodarstvo srozalo se za 6,8 posto u prvom tromjesečju jer je koronavirus paralizirao proizvodnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara