Odsjeku za kemiju voda HZJZ dodijeljena ovlasnica

ODSJEK za kemiju voda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dobio je danas Ovlasnicu, čime je kao prvi laboratorij u Hrvatskoj ispunio sve obveze za dobivanje normi HRN EN ISO/IEC 17025:2000 za područje ispitivanja odabranih parametara u prirodnoj, mineralnoj, izvorskog i stolnoj vodi, te u vodi za piće.

Dobivanje te međunarodne norme službeno je priznanje osposobljenosti ispitnog laboratorija. To znači, rečeno je pri uručivanju Ovlasnice, da taj laboratorij obavlja ispitivanje kakvoće i zdravstvene ispravnosti vode prema najvišim priznatim standardima, da su ta ispitivanja međunarodno priznata te da je laboratorij po kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti ravnopravan sa drugim europskim laboratorijima koji imaju istu normu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To omogućuje naručiteljima (primjerice proizvođačima svih vrsta flaširanih voda) izbor pouzdanog ispitivanja, vrhunski servis, sigurnost i pouzdanje u vrijednost vlastitog proizvoda te nalaz kojim se učvršćuje međusobni odnosi između proizvođača, kupca i potrošaća.

Ovlasnica ujedno znači i ispunjavanje obveza Hrvatske prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te ostvarenje dijela Sporazuma koji se odnosi na područje kakvoće, ovlašćivanja i normizacije. Znači i veliku odgovornost i brigu u održavanju dostignute razine koja je podložna stalnoj kontroli davatelja akreditacije, rečeno je na današnjoj prigodnoj svečanosti.

Odsjeku za kemiju voda HZJZ-a Ovlasnicu je po toj međunarodnoj priznatoj normi uručio ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo Jakša Topić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara