Odvjetnici Čermaka i Markača o utjecaju uhićenja Gotovine na predmet

BRANITELJI generala Ivana Čermaka i Mladena Markača pred Haškim sudom (ICTY), ocijenili su u četvrtak da će uhićenje generala Ante Gotovine vjerojatno dovesti do spajanja njihovih predmeta i do zajedničkog suđenja, čiji početak se može očekivati na jesen iduće godine.

"Tužiteljstvo je već ranije formalno najavilo spajanje predmeta. S obzirom da se radi o jednom događaju, istim činjenicama i istim svjedocima za očekivati je da će sud to odobriti", ocijenio je Čermakov branitelj Čedo Prodanović u telefonskom razgovoru za Hinu.

Kazao je da se za generala Čermaka time neće ništa neće promijeniti i da njegova obrana ostaje nepromijenjena bez obzira na suoptužene.

"Mi znamo inkriminacije za gospodina Čermaka i naša obrana ostaje ista, neovisno o tome tko je sve u igri", rekao je Prodanović.

Kazao je kako početak suđenja Čermaku i Markaču još nije zakazan, te je teško procijeniti duljinu odgode zbog mogućeg spajanja s predmetom Gotovina, no smatra da će predraspravni postupak kod Gotovine potrajati najmanje pet do šest mjeseci.

Markačev branitelj Goran Mikuličić također "očekuje da će sud odobriti prijedlog za objedinjavanje postupka u skladu s načelom procesne ekonomičnosti", jer su Gotovina, Čermak i Markač optuženi za isti događaj, na gotovo istom teritoriju i u istom razdoblju.

S obzirom na proceduru koja slijedi nakon dolaska Gotovine u Haag, Mikuličić procjenjuje da suđenje može početi tek na jesen 2006.

Prema proceduri ICTY-a, Gotovini će prvo biti uručena optužnica, potom slijedi izjašnjavanje o krivnji a onda će tužiteljima biti određen rok u kojem trebaju obrani dostaviti podupirući materijal uz optužnicu. Nakon što primi taj materijal, obrani počinju teći rokovi za prigovor na optužnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da tužitelji uskoro trebaju predati na potvrdu dopunjenu optužnicu protiv Čermaka i Markača, odvjetnik Mikuličić je kazao kako će procesni rokovi vezani uz optužnice praktično teći usporedno za sve tri obrane - Čermakovu, Markačevu i Gotovininu.

Najavio je protivljenje obrane na prijedlog za spajanje predmeta, iako smatra da je iluzorno očekivati uspjeh tog poteza.

Mikuličić je ocijenio kako će cijela procedura sada biti ubrzana jer do sada suci nisu davali prioritet radu na postupku protiv Čermaka i Markača, "kao da su čekali uhićenje Gotovine".

"Realno je za očekivati da suđenje počne u jesen 2006. Sada kada počnu teći rokovi...prigovori jednih, prigovori drugih. Naš prigovor na spajanje..odgovor tužitelja. Neće to tako skoro početi", kazao je Mikuličić.

Gotovina je optužen u lipnju 2001., a Čermak i Markač u veljači 2004., za ratne zločine navodno počinjene protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenoga 1995. na širem području Knina.

Gotovina je bio u bijegu od podizanja optužnice u lipnju 2001. a Čermak i Markač su se dobrovoljno predali ICTY-u u ožujku 2004. te su na prvom pojavljivanju odbacili optužbe. U prosincu 2004. pušteni su na slobodu do početka suđenja.

U vrijeme na koje se odnosi optužnica Gotovina je zapovijedao operacijama HV-a u tzv. sektoru Jug, Markač je bio zapovjednik Specijalne policije MUP-a, a Čermak zapovjednik Zbornog područja Knin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara