Odvjetnik: Uhićenje Rakara je nezakonito!

Tekst: I.Kri. / P.V. / J.Š.
Foto: Ronald Goršić, Damir Krajač (Cropix)

MARKO RAKAR je jutros ponovno došao u policiju u Heinzelovoj ulici kako bi se nastavila pretraga njegovih računala. Iz policije je pušten oko 18 sati, nakon čega je novinarima kazao da pretres još nije završen. Vikend će iskoristiti za odmor, a početkom radnog tjedna opet mora u Heinzelovu.

> Sva zbivanja oko objave Registra branitelja na internetu pratite na Indexovoj temi

> Registar branitelja na internetu

Veći dio Rakarove opreme je pregledan te mu je vraćen, a policija zasad nije još ništa pronašla. Rakar i dalje tvrdi da on nije objavio Registar branitelja te očekuje da će to i policija uskoro shvatiti.

"Nije bilo osnovane sumnje da je Rakar počinio kazneno djelo. Uhićenje je nezakonito"

"Ostao je još jedan predmet koji se treba pretražiti, a nije pretražen jer policija u tom trenutku nije raspolagala adekvatnim alatom za pretragu tog predmeta", kazao je za Index Maro Mihočević, odvjetnik Marka Rakara. Kako doznajemo, radi se o jednom hard disku zbog kojeg će se Rakar morati ponovno vratiti na policiju u utorak.

Mihočević kaže da njemu i Rakaru i dalje nije jasno zašto ga je policija uhitila. "Na temelju trodnevnog boravka na policiji ja samo mogu reći da prema našim saznanjima nije bilo osnovane sumnje da je Marko Rakar počinio kazneno djelo, pa je slijedom toga uhićenje nezakonito", kazao je za Index Mihočević i dodao kako policija prikuplja saznanja i radi izvide, ali koliko je njima poznato, kaznena prijava još nije podnesena. "Hoće li kaznena prijava biti podnesena, znat će se ovih dana", dodaje.

Rakar: Poduzet ću određene korake

"Policija ništa nije otkrila jer nisu imali što otkriti, a posebno neće imati što otkriti na ovom preostalom komadu zbog kojeg se moram vraćati u utorak na policiju", kazao je za Index Rakar. Poznati bloger potvrdio je ono što nam je kazao i njegov odvjetnik, a to je da policija nije imala osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo. Na pitanje planirali li po pitanju toga onda poduzimati određene korake i tražiti neku odštetu za ukaljanu čast i ugled, Rakar odgovara:

"Ja bih pustio stvari na miru nekoliko dana da shvatim što se točno dogodilo i da razdvojim policijsko postupanje od politike. Onda ću odlučiti što ću napraviti, ali svakako ću poduzeti određene korake", kazao nam je Rakar. Dodao je kako još uvijek ne zna zašto su mu blokirani mailovi niti tko je to napravio. Računala su mu oduzeta, no, kaže, čim mu ih vrate natrag, pozabavit će se i time.

Karamarko: Istraga dobro napreduje

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je izjavio kako istraga o objavi Registra napreduje te da je o detaljima još prerano govoriti. Iz policije je potvrđeno kako je u sklopu istrage ispitano još pet osoba, a neke su i podvrgnute poligrafskom testiranju. Pretpostavlja se da se radi o zaposlenicima MORH-a koji su imali pristup objavljenom Registru branitelja.

Hrvatska policija također je zatražila pomoć od Interpolova sjedišta u Washingtonu, s obzirom na to da je Registar objavljen preko američke tvrtke InvisiHosting. No, izgledno je da ih ovaj krak istrage neće daleko dovesti jer je predsjednik te firme za Index izjavio da nema namjeru surađivati s hrvatskim vlastima u istrazi niti je kao američki državljanin obvezan pružiti im podatke o klijentima.

Očekivalo se da će pretraga biti gotova u petak

Poznati bloger u četvrtak je drugi dan zaredom završio u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici gdje su istražitelji pregledavali njegovu opremu. U kratkom razgovoru iz policije u Heinzelovoj Rakar nam je tada rekao da je poziv dobio oko 12.30 sati tijekom intervjua na Radiju 101 te da se policija prema njemu ponaša vrlo korektno.

S Rakarom smo se ponovno čuli oko 18 sati te nas je obavijestio da su skoro gotovi s pregledavanjem opreme, barem za taj dan. "U petak ću ponovno morati biti na policiji, ostalo je još nekoliko računala i hard diskova. Trebaju pregledati nekoliko terabajta podataka", kazao je Rakar i dodao da "je zasad sve pet". Oko 18.30 Rakar je pušten iz policije.

Nakon što završi s pretragom zaplijenjenih stvari, policija mora odlučiti hoće li odbaciti optužbe protiv Rakara ili podići prijavu.

> Marko Rakar pušten: Josipovićev savjetnik mi je predložio da odem na policiju

Rakar, koji je u srijedu cijeli dan proveo u pritvoru zbog sumnje da je objavio Registar branitelja, ranije nam je rekao kako mu je blokiran pristup svim mailovima koji su na gmailu. "Ne znam zašto su mi blokirali mailove. Zašto se to dogodilo, stvarno ne znam. Ako policija ima nekakve veze s time, onda ću biti vrlo ljut", rekao je za Index Rakar. 

Rakar: Okovi su krila da se brže leti

Nakon izlaska iz cjelodnevnog pritvora u koji je Marko Rakar stavljen zbog navodnog objavljivanja Registra branitelja, noćas je svoju stranu priče objasnio na svom blogu.

Prvo se stranim čitateljima ispričao zato što je preumoran da bi pisao na engleskom jeziku te im obećao da će sve objasniti danas. No, poručio im je da je slobodan te da će uskoro doći kući. Kao misao dana je izabrao rečenicu "Okovi su krila da se brže leti".

Rakarovu stranu priče prenosimo u cijelosti, a možete je pročitati i na Rakarovu blogu na pollitika.com.

"Nemam snage pregledati sada medije i vidjeti što se sve danas napisalo, ali moj odvjetnik i prijatelji kažu kako novinarima moram biti (i jesam) iznimno zahvalan. Dat ću sve od sebe da u budućem razdoblju uzvratim svu ovu pažnju koju sam dobio (iako, nadam se na malo manje spektakularan način). Puno hvala, skrušen sam Vašom jedinstvenom podrškom."

"Netko se vrlo grubo i neumjesno odlučio poigrati mojim identitetom"

"Odmah da kažem kako je i policija prema meni bila iznimno korektna, uviđavna i doista su se trudili pokazati i objasniti sve što me zanimalo. Odnos je u apsolutno svakom trenutku bio profesionalan i pun razumijevanja te nema apsolutno nikakve zamjerke na njihovo postupanje i mislim da svi skupa možemo biti ponosni na to kakve policijske službenike imamo.

Jučer navečer oko 22 sata nekoliko kolega webmastera i novinara ukazalo mi je na komentare koji su se pojavili na nekolicini siteova, a koji izrijekom mene identificiraju kao osobu koja je objavila registar branitelja. To zapažanje se baziralo na komadu koda koji je (čini se, ja to nažalost nisam vidio niti sam se mogao uvjeriti) kopiran sa pollitika.com-a. Sve što sam saznao o tome tijekom jučerašnje večeri i noći sam prenio policiji.

Također, nakon što su se novinarski pozivi zaredali tijekom jučerašnje večeri, shvatio sam da je vrag odnio šalu te da se netko vrlo, vrlo, vrlo grubo i neumjesno odlučio poigrati mojim identitetom. Iskreno, bio sam prestravljen time da je netko napisao da sam to ja uza svu hajku koja se jučer digla tijekom večeri. Nisam spavao cijelu noć i ujutro sam nazvao Pantovčak i zamolio za savjet koji je bio kratak i jednostavan, a to je da istoga časa odem na policiju što sam i učinio ne popivši jutarnju kavu do kraja."

"S policijom ću u potpunosti surađivati"

"U policiju sam otišao dobrovoljno i kao građanin kako bih osigurao da sve što znam o registru (a osobito na optužbu koja se tiče mene osobno) odmah s njima riješim. Nakon obavljena razgovora policija je odlučila uhititi me oko 15:40.

Tijekom popodneva policija je ishodila dopuštenja za pregled moje kuće, automobila i ureda te su iz tih prostora izuzeli niz predmeta (od kojih svi redom imaju isklj/uklj prekidač), te telefon. Kada su pretrage dovršene odlučili su me pustiti kući.

Vjerojatno već sutra tijekom dana će se nastaviti izvidi i pregledi u času kada policija pribavi preostale dozvole i kao što sam to napravio i danas, imam najbolju namjeru s policijom u potpunosti surađivati. Nadam se da će mi vratiti izuzete predmete što je prije moguće, ne samo zato što na njima nema ničega što bi njih moglo zanimati nego i zato što je to temeljni alat za moj posao od kojega živim."

"Nisam objavio Registar branitelja"

"Policija me tereti za kazneno djelo iz članka 351. stavak 2 kaznenog zakona što je, koliko razumijem, odavanje službene tajne a za što se može dobiti kazna zatvora do tri godine (navodno, ovo moram provjeriti jer nije baš da je bilo vremena za proučavanje zakona i finesa koje iz njega proizlaze).

I naravno posljednje i najbitnije: JA NISAM OBJAVIO REGISTAR BRANITELJA, ne mogu to drugačije i preciznije reći i nadam se da će policija učiniti sve štogod može i to u najkraćem mogućem roku da se ova suluda optužba odbaci te da se to adekvatno objasni javnosti."

Na kraju Rakar na svom blogu na pollitika.com piše kako je preumoran za daljnje pisanje. "Nemam više snage, umoran sam, pod velikim stresom i moram pokušati objasniti svojoj obitelji što im se to dogodilo i zašto", zaključuje svoju priču Rakar te dodaje kako će danas, kada nabavi neko računalo, napisati više detalja o svom uhićenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara