OESS: Objavljeno izvješće europskih stručnjaka o nacrtu Zakona o medijima RH, OESS se ograđuje od pisanja Jutarnjeg lista

STRUČNO izvješće o Nacrtu hrvatskog Zakona o medijima i odredbama Kaznenog zakona u vezi s klevetom objavili su danas Europska komisija, Vijeće Europe i Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj, priopćio je u srijedu OESS.

Izvješće, koje se može naći na web stranici OESS-a, pripremili su stručnjaci za medije kojima su ovu zadaću povjerile tri međunarodne organizacije na zahtjev Vlade Republike Hrvatske.
U priopćenju se navodi da izvješće pruža savjete o usklađivanju nacrta Vlade Republike Hrvatske s europskim standardima, posebice člankom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i relevantnom sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Također se preporučuje brisanje odredbi o kleveti iz Kaznenog zakona. Klevetu, uvredu i kršenje prava na privatnost trebalo bi urediti drugim sredstvima, posebice putem parničnih postupaka, ističe se u priopćenju.

OESS se u priopćenju jasno ograđuje od pisanja Jutarnjeg lista prema kojem se spomenuto izvješće i međunarodne organizacije dovode u vezu s Vladinom privatizacijom Slobodne Dalmacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby i voditelj izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Jacques Wunenburger, s tim u vezi su u srijedu uputili pismo glavnom uredniku dnevnika Jutarnji list. Oni su u pismu, navodi se u priopćenju, naglasili da iako se "stručnim izvješćem tri organizacije jasno preporučuju uključivanje odredbi protiv koncentracije vlasništva u Zakon o medijima, ono ne propisuje koji bi prag trebalo postaviti kao gornju granicu do koje bi jednoj medijskoj tvrtki trebalo dozvoliti nadzor, već se samo predlaže kako bi relevantni članak iz prijašnje verzije mogao biti zadržan".

Nadalje su istaknuli da je "najvažnije kako izvješće uopće ne govori o tome tko u Hrvatskoj može što kupiti na području medija", jer je "privatizacija dobara u državnom vlasništvu odgovornost hrvatske Vlade".

U pismu su Semneby i Wunenburger završno naglasili da su jednostavno netočni navodi Jutarnjeg lista da je stručno izvješće međunarodnih organizacija o Zakonu o medijima poslano uoči isteka roka za donošenje odluke o natječaju za Slobodnu Dalmaciju jer "vrijeme dostavljanja te sadržaj stručnih savjeta međunarodne zajednice nema nikakve veze s privatizacijom Slobodne Dalmacije već je to dio zakonodavnog rasporeda koji je dogovoren s Vladom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara