Oglasio se i mitropolit Porfirije: Žalim zbog četničke pjesme, ali i zbog jaza između Hrvata i Srba

Oglasio se i mitropolit Porfirije: Žalim zbog četničke pjesme, ali i zbog jaza između Hrvata i Srba

Screenshot: YouTube

ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI mitropolit Porfirije Perić oglasio se danas priopćenjem povodom medijskih napada pojedinaca i udruženja na Srpsku pravoslavnu crkvu, njene svećenike i srpski narod u Hrvatskoj, izrazivši svoje žaljenje zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojoj se nalazi u društvu svećenika koji su pjevali četničke pjesme.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Povodom medijskih napada pojedinaca i udruženja na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, njeno svećenstvo i vjerni narod u Hrvatskoj osjećam obavezu da izjavim sljedeće:

Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, posljednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom prije više godina, tijekom moje posjete vjernicima u Chicagu, gdje kao gost nisam bio u prilici da utječem na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osjetili pogođenim ili uvrijeđenim, naročito poslije zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje.

Osjećanje duboke tuge i žaljenja izazivaju i oni, koji svjesno ili nesvjesno, ovih dana doprinose izljevu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge.

Svakome tko prati moj rad i javno djelovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u posljednja tri desetljeća, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem tog snimka pripisuje ne izražava stajališta i vrijednosti za koje se zalažem. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Kristovih riječi: "Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima". To je načelo po kojem živim i djelujem, a drugog programa i ideologije izvan Krista i Njegovog evanđelja nemam!

Napominjem da me ovakvi napadi nisu iznenadili, jer sam po dolasku u Zagreb, rekao da, na obje strane, postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove između ljudi i između naroda. Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, nego potaknuti da u svome srcu još više njegujem ljubav Kristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za vječnost stvorio sve nas, to od mene očekuje.

Na takvo postupanje me pogotovo obavezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, usprkos orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i meni lično. Oni mi ulijevaju optimizam da, s nadom u Boga, s još više snage nastavim da gradim mostove mira, suradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, budući da smo članovi iste kršćanske obitelji koji vjeruju u isto Evanđelje Kristovo. Njima, koji po mom shvaćanju i uvjerenju predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Kristovom učenju i etosu, upućujem izraze najdublje zahvalnosti.

Riječi Kristove: "Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vrijeđaju" nas obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju! Stoga pravoslavne vjernike, i ovom prilikom, pozdravljam riječima Svetog apostola Pavla: „Stanite dakle čvrsto u slobodi kojom nas Krist oslobodi. Neka vaša vjera kroz ljubav djela, ljubavlju služite jedan drugom".

Podsjetimo, u medijima su objavljene videosnimke mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija kako pjeva četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, ratnom zločincu iz Drugoga svjetskog rata, a nakon toga su krenula upozorenja Marka Juriča sa Z1 televizije da se pogotovo "žene s djecom trebaju paziti kad prolaze Cvjetnim trgom da ih četnici ne zakolju".

Potom je Vijeće za elektroničke medije prekinulo emitiranje Z1 televizije na tri dana radi govora mržnje, da bi zatim bio održan prosvjed potpore Z1, predvođen potpredsjednikom Sabora Ivanom Tepešom, a u povorci su se mogli čuti ustaški poklici ZDS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara