"Ograničeni napredak" u istrazi o masakru u Srebrenici

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pady Ashdown izjavio je u utorak kako postoje naznake o "ograničenom napretku" u radu posebnog povjerenstva Vlade Republike Srpske utemeljenog kako bi ispitalo okolnosti masakra počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao kako je dobio izvješće Povjerenstva u kojemu se navodi kako su vlasti Republike Srpske nedavno dostavile podatke o šest masovnih grobnica za koje se pretpostavlja da kriju posmrtne ostatke tisuća Bošnjaka što su ih likvidirale postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Povjerenstvo je po prvi puta primilo prave informacije", ocijenio je britanski diplomat podsjećajući kako je dosadašnji rad ovog tijela bio sveden na inventuru najrazličitijih opstrukcija pri pokušajima da se utvrdi istina u zbivanjima u Srebrenici.

Povjerenstvo za ispitivanje događaja u Srebrenici u srpnju 1995. godine utemeljeno je na osnovi odluke Doma za ljudska prava BiH koji je, odlučujući po tužbi obitelji Bošnjaka nestalih tijekom srebreničkog masakra, presudio kako vlasti Republike Srpske moraju osigurati informacije o sudbinama onih za kojima se još uvijek traga.

Visoki predstavnik Ashdown je u listopadu 2003. također obvezao vlasti u Banjoj Luci na uspostavu takvog povjerenstva no niti nakon šestomjesečnog rada ono nije zabilježilo značajniji napredak.

Ashdown je zbog ometanja istrage prije dva tjedna smijenio načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske generala Cvjetka Savića i predstojnika ureda Vlade RS za suradnju s Haaškim tribunalom Dejana Miletića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je zatražena žurna smjena predsjednika Povjerenstva Marka Arsovića a Asdown je upozorio kako će za nastavak istrage smatrati odgovornima ministre obrane i unutarnjih poslova Republike Srpske kao i savjetnike entitetskog predsjednika Dragana Čavića.

Petnaest dana nakon toga Ashdown je ocijenio kako se poboljšava rad Povjerenstva kojemu je sada na čelu Milan Bogdanić.

On je međutim upozorio kako je očevidno da obavještajna služba RS (OBS) i dalje ne želi surađivati u istrazi o Srebrenici te je stoga zaprijetio smjenom njenom ravnatelju Risti Zariću.

Ashdown je kazao kako sredinom svibnja očekuje novo izvješće o radu Povjerenstva dok konačno mora biti završeno do početka srpnja.

Predsjednik Povjerenstva Milan Bogdanić izjavio je za agenciju FENA kako se sve lokacije o kojima su prikupljeni novi podaci nalaze na području Srebrenice.

Povjerenstvo se neće baviti ekshumacijama no trebat će sastaviti cjeloviti popis nestalih osoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara