Ogromni požari u Indoneziji. U Maleziji dim opasan za ljude, moraju nositi maske

Ogromni požari u Indoneziji. U Maleziji dim opasan za ljude, moraju nositi maske
Foto: Epa

MALEZIJSKE vlasti podijelile su građanima ovoga utorka pola milijuna maski jer su požari u Indoneziji toliko jaki da se dim proširio i na susjedne zemlje, piše CNN.

Požari velikih razmjera poharali su posljednjih tjedana indonezijske regije Sumatru i Kalimantanu. Spaljeno je više od 930.000 hektara zemlje, a evakuirane su stotine stanovnika.

Susjedne države, Singapur i Malezija, cijeli se tjedan suočavaju s gustim dimom, a kvaliteta zraka dosegla je nezdravu razinu.

Požare su navodno uzrokovali poljoprivrednici primjenjujući tehnike paljenja kako bi raščistili zemlju, što je ista praksa koja je ovog ljeta dovela do nekontroliranih požara u Amazoniji.

Građanima podijeljene maske

U utorak je malezijska Nacionalna agencija za upravljanje kriznim situacijama građanima savezne države Sarawak podijelila pola milijuna maski jer je na tome području registriran skok u indeksu onečišćenja zraka (API).

U posljednja 24 sata u 11 od 16 država i teritorija Malezije zabilježena je nezdrava razina indeksa zagađenja zraka, krećući se u rasponu od 101 do 200.

Kako bismo predstavili o koliko jakom zagađenju zraka se radi, jučer je u New Yorku razina API-ja bila na zdravih 7, a na 24 u Londonu. Čak je i Peking, grad poznat po smogu i lošem zraku, prema indeksu onečišćenja bio na brojci 50.

Ovdje možete pratiti indeks onečišćenje zraka na svjetskoj razini u stvarnome vremenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara