Ohrid: Sastanak pet šefova država jugoistoka Europe

PET ŠEFOVA država jugoistoka Europa sastalo se u ponedjeljak u Ohridu kako bi usvojili zajedničku strategiju pred predstojeći summmit Europske unije u Solunu, na kojem će se govoriti o integraciji tih zemalja u Uniju.

Na sastanku u Ohridu nazočni su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, makedonski predsjednik Boris Trajkovski, albanski predsjednik Alfred Moisiu, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Tijekom dana sudionici sastanaka potpisat će zajedničku izjavu kojom se EU poziva da hitno započne s procesom koji će tijekom predstojećih godina dovesti do ulaska država jugoistoka Europe u EU.

"Mi, zemlje regije, ili - kako to neki vole reći - zapadnog Balkana, s pravom od Soluna očekujemo prije svega i iznad svega potvrđivanje politike otvorenih vrata", kazao je pozdravljajući skup hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatski je predsjednik u svom govoru istaknuo stajalište Hrvatske o pristupu zemalja regije EU, ističući da se Hrvatska zalaže za individualni pristup ulaska u EU, kao što je to i potvrđeno na summitu Europske unije održanom u jesen 2000. godine.

"To znači da će se svaka zemlja - potencijalni kandidat, odnosno kandidat - vrednovati i ocjenjivati prema njenim dostignućima i da će o tim dostignućima, naglašavam: individualnim dostignućima, ovisiti i trenutak njenog ulaska u Uniju", kazao je Mesić, ističući kako to znači da će u Uniju najprije stići oni "koji su najbolji i najbrži".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Individualni pristup, nastavio je, "nije ni u kakvoj suprotnosti s potrebom razvijanja regionalne suradnje i sa našom iskrenom željom da tu suradnju dograđujemo i širimo".

Prostor jugoistočne Europe, ocijenio je Mesić, definitivno je i nepovratno ušao u fazu normalizacije i stabilizacije.

Hrvatski je predsjednik također pozdravio odluku Srbije i Crne Gore koja je prije nekoliko dana ukinula vize za građane svih susjednih zemalja, a i šire.

Govoreći o predstojećem summitu EU-a u Solunu, Mesić je kazao da "u Solun ne bismo trebali otići s nerealno velikim očekivanjima", ističući kako razumijevanje "Unije možemo najprije očekivati u kontekstu traženja da se uspostave mehanizmi djelotvornije upotrebe sredstava što ih već sada dobivamo".

"Dobro je što ćemo uoči Soluna pokazati da našu regiju karakterizira svim njenim državama zajednička opredijeljenost za europski put i za Europu", kazao je Mesić.

"Na Europi je da iskoristi naše potencijale, a na nama je da ispunimo ono na šta smo se obvezali", zaključio je Mesić.

Hrvatski se predsjednik zbog ranije utvrđenih obveza vraća u Zagreb prije službenog završetka skupa u Ohridu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara