Ojačao tečaj dolara

Ojačao tečaj dolara
Ilustracija: EPA

DOLAR je ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta uslijed novog zaoštravanja američko-kineskih odnosa oko trgovine i napetosti u Hong Kongu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je 0,12 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 97,98 bodova. U sličnom je postotku dolar ojačao prema euru, na 1,1068 dolara za euro.

Kineski juan na najnižoj razini u dva tjedna

Kineski juan u prekonoćnom je trgovanju kliznuo na novu najnižu razinu u dva tjedna prema dolaru nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povećanjem carina na uvoz roba iz Kine ako dogovor ne bude postignut. Kina je u međuvremenu osudila američki zakon čiji je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, poručivši da bi se SAD trebao prestati uplitati.

"Danas će glavni fokus biti na američko-kineskim trgovinskim pregovorima i zamjetan je zazor investitora od rizika", rekao je valutni analitičar u Rabobanku Piotr Matys, dodajući da bi zakon jučer usvojen u Senatu američkog Kongresa mogao otežati napredak ka sklapanju preliminarnog trgovinskog dogovora.

Tržišni su se sudionici nadali da će parcijalni trgovinski sporazum, kojim bi se okončao 16-mjesečni američko-kineski trgovinski sukob, biti potpisan na summitu u Čileu koji se trebao održati sredinom studenoga, ali je odgođen pa su izgledi vezani za njegovo potpisivanje ostali neizvjesni.

Glavni valutni analitičar u RBC Capital Marketsu Adam Cole smatra da je preliminarnu prvu fazu dogovora moguće postići do kraja ove godine.

Kanadski dolar na najnižim razinama od 11. listopada

Valute osjetljive na trgovinska pitanja bile su pod pritiskom zbog zaoštravanja odnosa između Washingtona i Pekinga, pri čemu su australski i novozelandski dolar za 0,4 posto oslabjeli prema američkom. Norveška i švedska kruna oslabjele su prema američkom dolaru za 0,9 posto i 0,4 posto, a obje su oslabjele i prema euru, za po 0,7 posto.

Kanadski dolar skliznuo je na najniže razine prema američkom od 11. listopada nakon izjava viceguvernera kanadske središnje banke koje su poduprle očekivanja o mogućem smanjenju kamatnih stopa.

Potražnja za valutama utočištima ostala je gotovo nepromijenjena, pri čemu je japanski jen ojačao oko 0,1 posto prema dolaru, a švicarski franak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

Investitori će za nove smjernice pratiti objavu zapisnika sa sjednice američke središnje banke Fed u listopadu, koja se očekuje u večernjim satima, premda analitičari ne očekuju da će imati većeg utjecaja na tržište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara