Oko 160.000 Izraelaca i Palestinaca potpisalo apel "glas naroda"

OKO 100.000 Izraelaca i više od 60.000 Palestinaca potpisalo je apel pod nazivom "Glas naroda" čija je svrha potaknuti čelnike obiju naroda da naprave kompromis potreban da bi se pokrenuo mirovni sporazum.

Potpisivanje te peticije za mir pokrenuli su bivši šef Shin Betha Ami Ayalon i palestinski sveučilišni profesor Sari Nusseibeh sa sveučilišta u Al-Qodsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obojicu smatraju umjerenim i neovisnim političarima. Po povratku iz nedavnog posjeta SAD-u Ayalon i Nusseibeh su na konferenciji za novinare u Ramallahu izjavili kako osnovnim smatraju održati pritisak na Washington kako bi se spriječilo da SAD prekine angažman na bliskoistočnom mirovnom procesu s obzirom na predstojeće američke predsjedničke izbore 2004.

Nuseibeh je kazao kako su Ayalon i on dobili "čvrstu potporu" tijekom putovanja u SAD gdje su se, među ostalima sastali s pomoćnikom ministra obrane Paulom Wolfowitzem i zamjenikom državnog tajnika za Bliski istok Williamom Burnsom, te glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom. "Čini nam se da Amerikanci imaju razumijevanja za našu inicijativu", kazao je Ayalon.

Nusseibeh i Ayalon u srpnju 2002. potpisali su deklaraciju o načelima koja se, poput zadnjeg međunarodnog mirovnog plana temelji na "smjernicama" o postojanju dviju država - Izraela i buduće palestinske države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara