Oko Brexita se još ništa ne zna, puno je pitanja bez odgovora

Oko Brexita se još ništa ne zna, puno je pitanja bez odgovora
Foto: 123rf

VELIKA Britanija bi odustajanjem od obećanja o izlasku iz carinske unije nakon napuštanja Europske unije mogla ukloniti sve prepreke potvrđivanju sporazuma o Brexitu, rekao je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, Irac Paul Hogan. 

Britanski pokušaji da u posljednjem trenutku pripreme teren za svoj izlazak iz EU-a, nakon što je premijerka Theresa May postigla sporazum s Bruxellesom koji je odbačen u parlamentu, zapeli su u sukobu May i čelnika oporbe Jeremyja Corbyna. 

"Više mainstream britanskih političara mora odustati od nestvarne retorike i početi govoriti jasnu, neuljepšanu istinu", poručio je u subotnjem izdanju novina Irish Independent povjerenik Phil Hogan, bivši irski ministar i član vladajuće stranke Fine Gael premijera Lea Varadkara. 

"Ako gospođa May odustane od svog uvjeta o izlasku iz carinske unije, većina velikih prepreka sporazumu bi nestalo", rekao je povjerenik. 

Glasnogovornik premijerke je nakon glasovanja naglasio da politika vlade ostaje izlazak iz carinske unije, a europski dužnosnici ističu da bi odustajanjem Londona od tog prioriteta EU bila voljna pregovarati te da bi se olakšale poteškoće oko irske granice, najkompleksnijeg pitanja u pregovorima. 

Hogan, veliki kritičar britanskog pristupa tijekom pregovora, ustvrdio je kako se u parlamentarnim raspravama u britanskom parlamentu ne barata činjenicama, pa je upozorio da je ostalo malo vremena za "sređivanje tog nereda". 

Bivši premijer prozvao May

Bivši britanski premijer John Major pozvao je premijerku Theresu May da odustane od svojih "crvenih linija" oko Brexita ili da dozvoli parlamentu pronaći način da se izbjegne štetan izlazak iz Europske unije bez dogovora u ožujku.

Major je rekao kako je i sam bio prisiljen na kompromise oko ključnih odluka u mirovnim pregovorima u Sjevernoj Irskoj i u prvom Zaljevskom ratu dok je bio premijer od 1990. do 1997. godine, a May bi trebala učiniti slično nakon što je njen dogovor oko Brexita bio odbijen velikom većinom glasova u parlamentu.

"Crvene linije" Therese May su izlazak iz carinske unije i jedinstvenog tržišta Unije te okončanje slobode kretanja građanima EU-a.

"Njen dogovor je mrtav i mislim da krpanje neće dovesti do velikih promjena, ako i uopće", rekao je za BBC Radio Major, koji se uoči referenduma zauzimao za ostanak u EU.

May će u ponedjeljak otkriti nove planove oko Brexita

May će se u ponedjeljak obratiti parlamentu te će im otkriti daljnje planove oko Brexita. Zakonodavci će tada moći predložiti alternativna rješenja kako bi vidjeli imaju li uopće većinsku podršku.

"Ako kaotično i bez dogovora napustimo EU, to će biti najgora od svih mogućnosti", rekao je Major.

May bi stoga morala "zaobići" zakonodavce u svojoj stranci koji kažu da su spremni na Brexit bez dogovora te mora odbaciti svoje protivljenje oko ključnih pitanja u pregovorima", poručio je Major, koji se također nosio s revoltiranim kolegama u Konzervativnoj stranci oko pitanja Europe.

May je odbila ostanak u jedinstvenom tržištu EU-a, opciji koja je najmanje štetna za ekonomiju, jer Britanija ne bi mogla imati kontrolu nad migracijama. May je također odbila i ostanak u carinskoj uniji s EU-om.

Ukoliko May ne može pristati na kompromise, morala bi dozvoliti parlamentu pronaći način prevladavanja podjele, naglasio je Major. "Ja mislim da postoje znakovi da bi parlament mogao postići konsenzus", dodao je.

Ukoliko sve to ne uspije, Britaniji je onda potreban novi referendum oko članstva u EU, rekao je Major, dodajući da bi u međuvremenu bilo mudro odgoditi datum Brexita.

S druge strane su se oglasili i probrexitovski konzervativci, koji kažu kako bi May na taj način prekršila obećanje glasačima, ukoliko bi ostala u jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji EU-a ili da dođe do održavanja drugog referenduma.

"Brexit bi u tome slučaju bio besmislen. To onda ne bi značilo odlazak iz EU-a, nego bismo ostali", rekla je konzervativka Suella Braverman za BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara