Oko Splita nestalo more, pogledajte ovo

Oko Splita nestalo more, pogledajte ovo
Foto, Video: Dalmacija Danas

IAKO je bura glavna tema u Dalmaciji, jutros se dogodio jedan zanimljiv prirodni fenomen. Naime, razina mora dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg tijeka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina

Prema službenim podacima s mareografa postavljenog na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegnula kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. veljače, piše Dalmacija Danas.

Identična situacija bilježi se drugdje po Jadranu. Primjerice, nešto prije 12 sati minimum razine mora zabilježen je na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli. U Starom Gradu tamošnji mareograf zabilježio je kotu -62,14 cm.

Zimske anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka, nisu rijetkost nad Jadranom u najhladnijem dijelu godine. Upravo je anticiklona zaslužna da ove veljače imamo neobično velik broj stabilnih zimskih dana. Tlak zraka ovih dana povremeno prelazi visokih 1030 hPa na razini mora. U nastavku pogledajte prizore gotovo suhe stobrečke vale.

U Sumartinu na Braču nestalo more

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara