Okrugli stol: Povratak izbjeglica u Hrvatsku - uvjet ulaska u EU

OSNOVNI uvjeti za povratak izbjeglica u Hrvatsku još nisu stvoreni i zato pozivamo Vladu da ispuni te uvjete za povratak, poručili su danas sudionici okruglog stola "Povratak izbjeglica u Republiku Hrvatsku uvjet ulaska u Europsku uniju".

Okrugli stol je u Zagrebu priredila Koalicija za promociju i zaštitu ljudskih prava u kojoj je 10 nevladinih udruga za ljudska prava.

Te udruge žele poduprijeti Vladine napore i spremne su, kao i do sada, zajedno s njom i predstavnicima međunarodnih udruga uključiti se u proces povratka izbjeglica, rečeno je novinarima nakon okruglog stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavne zapreke povratku izbjeglica udruge vide u reguliranju imovinsko-pravnih pitanja povrata imovine, stanarskog prava kao stečenog prava, obnovi, zapošljavanju, razvoju seoskih gospodarstava te u, kako kažu, govoru mržnje u medijima. Izbjeglice će se u Hrvatsku moći vratiti tek kad se uklone te zapreke, poručili su predstavnici udruga. Zatražili su da se dosljedno provode svi međunarodni standardi i norme koje je Hrvatska ratificirala.

Ankica Mikić iz vukovarskog Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć iznijela je podatak s nedavnog okruglog stola u Beogradu da se izvan Hrvatske još nalazi 228.000 izbjeglica a da ih se u Hrvatsku vratilo 40.528. Predsjednik toga centra Ljubomir Mikić rekao je da su razlike u podatcima velike, dodavši da je pomoćnik ministra obnove Lovre Pejković u Beogradu nedavno naveo taj broj povratnika, a da je Ministarstvo iznosilo podatak o oko 100.000 povratnika u Hrvatsku.

Predsjednica karlovačkog Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić osvrnula se na nedavni intervju Lovre Pejkovića koji je izjavio da obnova i povratak teku nesmetano. Ona je to demantirala i zatražila Pejkovićeu smjenu i Čačićevu odgovornost. Udruge su zatražile i da se preispita rad regionalnih ureda i kadrova na terenu. U Karlovačku županiju više se vraćalo prije nego sada, rekla je Glumičić.

Osim predstavnika hrvatskih nevladinih udruga skupu su nazočili predstavnici OESS-a u Hrvatskoj, Ministarstva vanjskih poslova i pučkog pravobranitelja. Organizatori su rekli da su pozvali i predstavnike Uprave za prognanike i izbjeglice Ministarstva obnove, ali da se nitko nije odazvao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara