okrugli stol ´stoljeće uma´ instituta društvenih znanosti ´ivo pilar´

Okruglim stolom ´Stoljeće uma´ Institut društvenih znanosti ´Ivo Pilar´ želi potaknuti hrvatske stručnjake koji se bave istraživanjima ljudskoga mozga na suradnju kako bi ostvarili interdisciplinarni pristup na kojemu se nastoji u suvremenome svijetu.L

Taj okrugli stol koji se danas održava u Zagrebu jedan je u nizu skupova, predavanja i radionica kojima se obilježava Tjedan mozga u Hrvatskoj, od 10. do 16. ožujka.

Hrvatska se tako drugi put zahvaljujući Hrvatskom društvu za neuroznanosti i Hrvatskom institutu za istraživanje mozga Medicinskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta uključila u međunarodnu inicijativu Tjedan mozga (Brain Awareness).

Po riječima zamjenice ravnatelja Instituta ´Ivo Pilar´ Ljiljane Kaliterne-Lipovčan, na okruglome stolu želi se informirati javnost o suvremenim spoznajama, problemima i perspektivama specifičnih područja istraživanja ljudskoga mozga i to izravno od stručnjaka koji se bave tim istraživanjima.

Okupljanjem uglednih znanstvenika i stručnjaka, kako je istaknula, htjeli smo ponovno upozoriti hrvatske političare na nužnost i hitnost osiguravanje većih novčanih sredstava za znanstvena istraživanja.

U prvome dijelu današnjega okruglog stola Miloš Judaš, znanstvenik Hrvatskoga instituta za istraživanje mozga, govorio je o razlozima i znanstvenim dostignućima zbog kojih se danas može reći da smo iz ´Dekade mozga´ doista ušli u ´Stoljeće uma´.

Temom izlaganja Selme Supek, docentice na Fizičkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu, bile su pak metode za funkcionalno oslikavanje mozga koje čine um ´vidljivim´. Ta istraživanja kojima se ona bavila i tijekom višegodišnjega boravka u SAD, više sudionika okrugloga stola smatra da su za hrvatske prilike zapravo ´znanstvena fantastika´.

Osim toga, bilo je riječi i o neurolingvistici kao poveznici mozga i uma što je obrazložila Melita Kovačević, profesorica zagrebačkoga Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta, a govorilo se i o perspektivama kliničke neurolingvistike te o tomu da su istraživanja pokazala da je jezik urođen, odnosno da se ne usvaja samo oponašanjem.

U povodu obilježavanja Tjedna mozga danas je predsjednik Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić primio izaslanstvo Hrvatskoga društva za neuroznanost, dekane medicinskih fakulteta i predstavnika Hrvatskoga instituta za istraživanje mozga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara