Okučani: Policija zbog krađe ispitivala trogodišnjaka

Okučani: Policija zbog krađe ispitivala trogodišnjaka

NAKON što su u okučanskoj trgovini posumnjali da je Mato Matić možda ukrao motornu pilu, njegova supruga i djeca četiri su sata ispitivani u policijskoj postaji.

Mato Matić je 27. veljače u trgovini Šokac kupio usisavač, a sa njim je u kupovini bio i sin Matej. Nakon nekoliko dana u trgovini su primijetili da je nestala motorna pila, pa su sastavili listu mušterija koje su se u to vrijeme pojavile u trgovini. Na listi je bilo i ime i Mate Matića, piše Jutarnji list.

Desetak dana nakon što je bio u trgovini Šokac Matića je kontaktirala policija te su on, njegova supruga i djeca pozvani u policijsku postaju gdje su im uručeni pozivi za informativni razgovor.

Šokirani Matić kaže da su policajci htjeli ispitivati djecu bez prisutnosti majke, no ona na to nije pristala. Policajci su navodno trogodišnjeg Mateja pitali gdje je tata sakrio motornu pilu. Matić priča da su djeca ispitivana od 13 do 16,45 sati te da je za to vrijeme mali Matej samo plakao i nekoliko se puta upiškio. Starija djeca za školu su dobili ispričnice na kojima stoji da su "bili u policiji na informativnom razgovoru zbog krađe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mato Matić je nakon informativnog razgovora protiv policijskih djelatnika podnio kaznenu prijavu zbog maltretiranja djece.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić izjavila je da zakonom nije određena donja granica za obavljanje obavijesnih razgovora s djecom. Iako je otac u ovom slučaju zatražio da njegov iskaz potvrde djeca, policija ipak nije trebala razgovarati s djecom , i to ne u policijskoj postaji, kaže Badrić. Dodala je da okučanski skandal ispituje unutarnja kontrola MUP-a.

Psihologinja Gordana Hitrec izjavila je za "Jutarnji list" da je postupak policije izvan svake pameti. "Dijete od tri godine još je praktički beba i ono nema što reći. Pozvati ga na informativni razgovor je totalna besmislica", kaže Hitrec.

Odvjetnica Jadranka Sokolović-Glumac kaže da je pozivanje djece na obavijesni razgovor nedopustivo. Dodaje da je policija pokazala nedopustiv stupanj arogancije i bezobrazluka, te da je prekoračila svoje ovlasti i sama ušla u zonu kriminaliteta jer će saslušanje na djecu zasigurno ostaviti štetne posljedice. Sokolović-Glumac smatra da bi obitelj trebala tužiti policiju.

                                                                     Foto: Jutarnji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara