Olakšanje nakon oslobođenja talaca u Maliju

ALŽIRSKI militanti oslobodili su svih 14 europskih talaca, koji su u Sahari bili zatočeni preko pet mjeseci, donijevši olakšanje obiteljima i pregovaračima, koji se nadaju da će ih u utorak dovesti u glavni grad Malija Bamako

Potvrda njemačkih i dužnosnika Malija da su turisti na sigurnom okončala je proturječne izvještaje o njihovu puštanju objavljene u posljednje 24 sata.

"Predsjednik Malija (Amadou Toumani Toure) pokazao je iznimnu pregovaračku vještinu", rekao je zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Juergen Chrobog njemačkoj televiziji iz Bamakoa.

"Predsjednik mi je potvrdio da su svi taoci dobro. To je veliko olakšanje i čini se da nitko nije ozlijeđen", rekao je Chrobog.

Njemačka TV-mreža ZDF prenijela je izjavu Choborga da su taoci dobrog zdravstvenog stanja i u boljoj fizičkoj kondiciji od očekivane. S obzirom da se konvoj vozila kojim putuju kroz pustinju poslijepodne očekuje u gradu Gaou, te da će nakon tog zrakoplovom biti prebačeni u Bamako, njihov povratak u Njemačku ne očekuje se prije srijede, rekao je Choborg.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet njemačkih, četiri švicarska i jedna nizozemski državljan dio su skupine od 32 strana turista koje su u veljači i travnju na jugu Alžira oteli pripadnici Salafitske skupine za molitvu i borbu, koji se bore za uspostavu islamske države.

U svibnju su alžirski komandosi oslobodili 17 talaca i ubili otmičare, a preostalih 15 prebačeno je u srpnju u susjedni Mali gdje je jedna 45-godišnja Nijemica preminula od toplinskog udara.

Još je nepoznato je li za puštanje talaca na slobodu otmičarima plaćena otkupnina. Ranije je izviješteno da su otmičari za svakog taoca tražili pet milijuna dolara i sigurnosna jamstva.

(Hina) bcav dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara