Olli Rehn: Puna suradnja s ICTY-em uvjet za članstvo u EU

PUNA suradnja s Haškim sudom (ICTY) uvjet je za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u ponedjeljak navečer povjerenik za proširenje Europske komisije Olli Rehn.

"Sačekajmo što će tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte sutra reći Vijeću sigurnosti. Puna suradnja sa Sudom uvjet je za članstvo u EU", rekao je Rehn nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a i zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastali su se u ponedjeljak navečer s kolegama iz jugoistočne Europe u okviru Foruma EU-zapadni Balkan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku je na sastanku predstavljao državni tajnik Hido Bišćević, budući da je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul ranije otputovao iz Bruxellesa u New York, gdje će u utorak govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će Del Ponte podnijeti svoje izvješće o radu Suda i Tužiteljstva u 2004. i ostvarenoj suradnji sa Srbijom i Crnom Gorom, Republikom Srpskom, Bosnom i Hercegovinom te Hrvatskom.

Nakon sastanka potpisan je Okvirni sporazum o općim načelima za sudjelovanje u programima Zajednice između predstavnika tih zemalja i EU-a. Riječ je o ukupno 25 programa namijenjenih između ostalog borbi protiv diskriminacije, borbi protiv socijalne isključenosti, zatim programi za područje javnog zdravstva, kulture, istraživanje i tehnološki razvoj.

"Svi sudionici su istaknuli da će napredak prema članstvu u EU ovisiti o individualnim zaslugama u ispunjavanju kopenhagenskih kriterija i uvjeta iz Procesa stabilizacije i pridruživanja", kaže se u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara