Onečišćene rijeke Krka i Orašnica, izdano upozorenje. Izlila se otpadna voda

Onečišćene rijeke Krka i Orašnica, izdano upozorenje. Izlila se otpadna voda
Foto: FAH

NA rijekama Orašnica i Krka kraj Knina na snazi je prvi stupanj ugroženosti voda nakon što se u petak izlila otpadna voda iz industrijske lagune pokraj kninske Tvornice vijaka u vlasništvu DIV grupe, a dok je širenje onečišćenja na Krki u utorak zaustavljeno, još se radi na sanaciji zagađenja Orašnice.

Potvrdio je to Hini u srijedu načelnik kninskog Stožera civilne zaštite Marijo Ćaćić, ističući da je situacija danas značajno bolja, da djelatnici sanacijske tvrtke čupaju raslinje na kojemu se skupljalo onečišćenje na Orašnici, "no ne znamo kako će se razvijati daljnja situacija s obzirom na najavu kiše".

Onečišćenje na Orašnici uočeno je još u petak, nakon čega su Hrvatske vode, kako su potvrdili, angažirale tvrtku za sprječavanje njegova širenja.

Hrvatskim vodama naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja

"Nakon inspekcijskog nalaza Službe državne vodopravne inspekcije i proglašenja I. stupnja ugroženosti voda rijeke Orašnice i Krke, Hrvatskim vodama je naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja, što je u tijeku. Putem specijalizirane pravne osobe poduzeti su svi mogući koraci za sprječavanjem daljnjeg širenja onečišćenja postavljanjem plutajućih i upijajućih brana", rekli su iz Hrvatskih voda.

U Gradu Kninu, ali i Stožeru civilne zaštite nalazi inspekcije još nisu poznati. Međutim, Ćaćić tvrdi da su u laguni nađeni mazut i toksični teški metali koji ugrožavaju zdravlje i život ljudi.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić kazao je da je industrijska laguna pokraj Knina izlijevanjem u više navrata onečistila ove rijeke, a ovoga puta na njihovoj površini uočene su uljne mrlje od kojih su neke bile crvenkastožute boje.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike lagunu je detektiralo kao ekološku crnu točku, a ona je za vrijeme rata služila za ispuštanje otpadnih voda iz više industrijskih objekata", kazao je Jelić.

Danas se pored lagune nalazi postrojenje kninske Tvornice vijaka u vlasništvu DIV Grupe, koja kao pravni sljednik nekadašnje tvrtke TVIK djelomično snosi odgovornost za sanaciju onečišćenja lagune, ocijenio je.

Kninski gradonačelnik zatražio sastanak s ministrom Ćorićem 

"No kako se radi o značajnoj investiciji koju nitko osim države ne može osigurati, ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću poslao sam molbu za hitnim sastankom", poručio je kninski gradonačelnik.

Tvrdi da se uz pomoć Ministarstva može trajno sanirati crnu točku oko industrijske lagune pomoću fondova Europske unije, a prema njegovoj procjeni, za sanaciju je potrebno 300 milijuna kuna. "Za to postoje predviđena sredstva fondova EU, a tako je riješen i problem ekološke crne točke kod Rijeke", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara