Opaki virus na Facebooku krade vaše privatne podatke i šalje poruke prijateljima

OPAKI virus na najraširenijoj socijalnoj mreži, Facebooku, pojavljuje se u obliku privatne poruke nekog od vaših prijatelja u kojoj se nalazi link koji vas šalje na stranicu identičnu početnoj Facebookovoj u koju upišete svoju e-mail adresu i lozinku te vam na taj način kradu privatne podatke.

No podloj podvali niti tu nije kraj. Poruka s vašeg profila počinje se slati i drugim vašim prijateljima te bi vas oni mogli kriviti za to što su prevareni. Otvaranjem poruke i klikanjem na link te upisivanjem svoje e-mail adrese i lozinke vi hakerima, koji su virus plasirali na mrežu, omogućujete da ulaze na vaš profil kada god požele i koriste podatke koje tamo mogu pronaći.

Na crnom tržištu vaši se podaci mogu dobro prodati

Naslov poruke s kojom se ulazi u svijet ove nove internetske prijevare je na početku bio "Look at this" s popratnim linkom koji šalje na stranicu na kojoj se upisuju osobni podaci. No, niti taj podatak ne može mnogo pomoći, jer hakeri i taj naslov stalno mijenjaju. Opasan je, jer većina ljudi na svojim profilima ima osobne podatke kao što su datumi rođenja, adrese i telefonski brojevi koji se na crnom tržištu mogu dobro prodati.

Programeri iz Facebooka su se trudili blokirati linkove na kojima se događala prijevara. Glasnogovornik Facebooka izjavio je kako su njihovi programeri brisali URL-ove iz poruka, a nije želio reći koliko je korisnika zaraženo. Upozoravaju kako se treba ulogiravati samo kada je u browseru upisano www.facebook.com te da korisnici budu oprezni kada se od njih traži ponovno upisivanje lozinke i e-mail adrese.

Virus se nezaustavljivo širi od kraja travnja ove godine

Iako je cijela priča u SAD-u počela krajem travnja ove godine, neki hrvatski korisnici ovih dana su primali slične poruke pa je očito kako je ovaj virus nadmudrio Facebookove programere i dalje se širi privatnim porukama. Zato oprez u otvaranju privatnih poruka na Facebooku, jer bi mogli postati žrtva nove hakerske igre te bi vaši osobni podaci mogli postati dostupni mnogim ljudima.

I.Kri.
Foto: Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara