Opasan spasitelj od svinjske gripe: Tamiflu kod djece izaziva mučnine i noćne more

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

NAJPOZNATIJI lijek protiv svinjske gripe Tamiflu kod pola djece koja su ga uzimala izazvao je nuspojave kao što su mučnina i noćne more.

Lijek koji je postao planetarno poznat kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju svinjske gripe izaziva i bolove u trbuhu, proljev te probleme sa spavanjem, piše Daily Mail. Znanstvenici koji su proveli dvije studije upozorili su i na činjenicu da se kod mnoge djece koja su uzimala Tamiflu, nakon prestanka konzumacije lijeka pojavljuju problemi sa koncentracijom.

Djeca teže obavljaju školske obaveze

Djeci koja su uzimala taj lijek to je izazvalo poteškoće u školi te su lošije rješavali ispite i zadatke postavljene pred njih. Ovakvi rezultati istraživanja mogli bi izazvati zabrinutost kod mnogih roditelja, jer se taj jaki lijek protiv gripe posljednjih mjeseci često daje djeci, iako je većina slučajeva zaraze svinjskom gripom samo manjeg intenziteta.

Japan je savjetovao svoje liječnike da ne propisuju Tamiflu osobama starima od 10 do 19 godina zbog velikog broja nuspojava, uključujući i osjećaj zbunjenosti te problema sa spavanjem. Prva studija obavljena u tri londonske škole pokazala je kako čak 53 posto učenika koji su konzumirali Tamiflu ima nuspojave. Kod 29 posto učenika pojavila se mučnina, bol u trbuhu kod 20 posto dok je probleme u spavanju imalo 12 posto testiranih.

I u drugoj studiji nuspojave se pojavile kod pola djece koja su konzumirala Tamiflu

U drugoj studiji koja je provedena u srednjoj školi u Engleskoj, nuspojave su se pojavile kod 51 posto učenika. Njih 31 posto izjavilo je da se osjeća bolesno, na glavobolju se žalilo 24 posto dok je 21 posto učenika reklo da ima bolove u trbuhu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara