Opasno zagađenje na sjeveroistoku Kine uzrokovalo nestašicu pitke vode

SLOJ benzena, po zdravlje jako štetnog proizvoda, nastavio je napredovati po kineskoj rijeci Songhua i stigao je do grada Harbina, u kojem je oko 3.8 milijuna stanovnika ostalo bez vode.

Taj sloj onečišćenja dug 80 km stigao je u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu u okolicu glavnog grada pokrajine Heilongjiang iz susjednog Jilina, 380 km uzvodno nakon eksplozije u petrokemijskoj tvornici 13. studenoga.

Kineska vlada je tek u srijedu priznala obim zagađenja.

U utorak su vlasti Harbina, glavnog grada pokrajine Heilonjiang objavile obustavu dovoda vode, nakon čega su stanovnici navalili u gradske dućane i ispraznili zalihe vode.

Zamjenik guvernera pokrajine Jilin, Jiao Zhengzhong ispričao se stanovnicima Harbina, što je u Kini prilično neuobičajen potez nekog visokog dužnosnika.

Očekuje se da će zagađenje 40-ak sati prolaziti pokrajinom, nakon čega vlasti namjeravaju provesti temeljitu dezinfekciju vodnih resursa.

Kanadska tvrtka Mc Cain, prvi svjetski proizvođač zaleđenih proizvoda, objavio je privremeni prekid proizvodnje svoje tvornice u Harbinu.

"Obustava dovoda vode u Harbinu nije značajno pogodila proizvodnju piva", rekao je zamjenik predsjednika američkog proizvođača piva Anheuser-Busch i dodao da ih je grad Harbin zatražio pomoć u opskrbi građana pitkom vodom iz zdenaca koje koriste pivovare grada, precizira se u priopćenju tog američkog proizvođača.

On je dodao da je tvrtka u grad poslala kamione cisterne vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara