Opasno zagađenje na sjeveroistoku Kine uzrokovalo nestašicu pitke vode

Opasno zagađenje na sjeveroistoku Kine uzrokovalo nestašicu pitke vode

SLOJ benzena, po zdravlje jako štetnog proizvoda, nastavio je napredovati po kineskoj rijeci Songhua i stigao je do grada Harbina, u kojem je oko 3.8 milijuna stanovnika ostalo bez vode.

Taj sloj onečišćenja dug 80 km stigao je u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu u okolicu glavnog grada pokrajine Heilongjiang iz susjednog Jilina, 380 km uzvodno nakon eksplozije u petrokemijskoj tvornici 13. studenoga.

Kineska vlada je tek u srijedu priznala obim zagađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U utorak su vlasti Harbina, glavnog grada pokrajine Heilonjiang objavile obustavu dovoda vode, nakon čega su stanovnici navalili u gradske dućane i ispraznili zalihe vode.

Zamjenik guvernera pokrajine Jilin, Jiao Zhengzhong ispričao se stanovnicima Harbina, što je u Kini prilično neuobičajen potez nekog visokog dužnosnika.

Očekuje se da će zagađenje 40-ak sati prolaziti pokrajinom, nakon čega vlasti namjeravaju provesti temeljitu dezinfekciju vodnih resursa.

Kanadska tvrtka Mc Cain, prvi svjetski proizvođač zaleđenih proizvoda, objavio je privremeni prekid proizvodnje svoje tvornice u Harbinu.

"Obustava dovoda vode u Harbinu nije značajno pogodila proizvodnju piva", rekao je zamjenik predsjednika američkog proizvođača piva Anheuser-Busch i dodao da ih je grad Harbin zatražio pomoć u opskrbi građana pitkom vodom iz zdenaca koje koriste pivovare grada, precizira se u priopćenju tog američkog proizvođača.

On je dodao da je tvrtka u grad poslala kamione cisterne vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara