Opatija: Suci podijeljeni oko uvođenja doživotnog zatvora

SPORENJEM sudaca oko uvođenja kazne doživotnog zatvora danas je u Opatiji počelo dvodnevno Savjetovanje o aktualnim pitanjima kaznenog zakonodavstva u Opatiji.

Suci su iznijeli potpuno suprotna mišljenja, za i protiv ozakonjenja kazne doživotnog zatvora koje je predviđeno izmjenama Kaznenog zakona.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić podržava promjenu Kaznenog zakona kojom se uvodi doživotni zatvor jer, kako je rekao, "nekim zločincima treba uskratiti mogućnost povratka među civilizirane ljude".

Smatra da zajednica mora imati na raspolaganju učinkovito sredstvo da iz svoje sredine izolira osobe koje su počinile osobito teška kaznena djela kako građani ne bi strepili hoće li isto djelo ponoviti kad istekne ograničeno trajanje zatvora.

Sudac Vrhovnog suda Milan Petranović, pak, smatra da je uvođenje doživotnog zatvora sporno kad već postoji kazna dugotrajnoga zatvora od 20 do 40 godina. Tvrdi da se nova kazna uvodi bez prethodne analize njezine svrhovitosti.

Profesor kaznenog prava Franjo Bačić smatra da je kazna doživotnog zatvora najsporniji dio izmjene Kaznenog zakona. Po njegovu mišljenju, ta je kazna neljudska, nehumana i etički neprihvatljiva jer je inspirirana osvetom i uvjerenjem da se čovjek ne može popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česte promjene u kaznenoj politici koje su se u posljednjih desetak godina kretale od najteže 20-godišnje kazne u ratnom razdoblju, a potom kazne od 20 do 40 godina koja se sada mijenja u doživotnu, Bačić smatra dokazom da je kaznena politika improvizirana bez pravoga cilja i motiva. Upitao se i zašto se uvodi doživotni zatvor kada najteža kazna od 40 godina dosad gotovo i nije primijenjena.

Na čestu izmjenu Kaznenoga zakona požalio se i Petranović, ustvrdivši da će se novim promjenama poremetiti "ionako poremećena sudska praksa koju je Vrhovni sud teško uspio malo smiriti nakon prijašnjih izmjena".

Ivica Crnić usprotivio se uvođenju kaznenog djela za suce koji osude nevinu osobu. To smatra pritiskom na sud i teškim udarcem na neovisnost sudaca. Od predlagatelja promjena Zakona traži da preispita uvođenje toga kaznenog djela jer je, tvrdi, takva prijetnja sucima protuustavna.

Dvodnevno savjetovanje o aktualnim pitanjima kaznenoga zakonodavstva, na kojemu sudjeluje oko 300 sudaca, državnih odvjetnika, policajaca i pravnih teoretičara, organizirao je Inženjerski biro u suradnji s Vrhovnim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara