POD KONCESIJOM Tinejdžer potjeran s opatijske plaže jer nije imao za ležaljku i sok

POD KONCESIJOM Tinejdžer potjeran s opatijske plaže jer nije imao za ležaljku i sok

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić/123rf

S PLAŽE u Opatiji potjeran je 16-godišnji dječak.

Naime, plaža na kojoj se htio okupati, nalazi se pod koncesijom, a, prema riječima jednog roditelja, mladić je potjeran samo zato jer je nije htio iznajmiti ležaljku i kupiti piće u obližnjem kafiću.

Ne može priuštiti ležaljku i sok

"Moj 16-godišnji sin se otišao kupati na novi dio kupališta koji se nalazi između obnovljenog kupališta Angiolina i kupališta Lido. Dio je to koji se nekad zvao 'kod grede' jer je upravo na tom mjestu bila postavljena drvena greda iznad vode za zabavu i skakanje.

Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može si priuštiti da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on se ima pravo kupati u moru u gradu u kojem živi.

Čini se kako to ipak više kod nas nije tako jer iako je uvažavao pravila ponašanja na kupalištu, konobari s kupališta Lido zatražili su da napusti plažu na čijem je jednom betonskom dijelu našao mjesto za svoj šugaman", rekao je opatijski roditelj za Novi list.

Nije jedini primjer

Inače, ovo nije jedini primjer negativnih iskustava na plažama i kupalištima pod koncesijom. Slične situacije događale su se i ranijih godina nakon davanja u koncesiju određenih površina na pomorskom dobru. To je, naravno, izazivalo negodovanje domaćih ljudi. Posebno onih koji u sezoni nemaju vremena za cjelodnevno odmaranje na ležaljkama.

Međutim, kako tvrde pravni stručnjaci, takvi postupci koncesionara su nezakoniti i nisu u skladu s uvjetima po kojima je izdana koncesija.

Pravni stručnjaci, naime, tvrde kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može naplaćivati ili ograničavati pristup plažama, a to potvrđuju i oni koji izdaju koncesiju na pomorskom dobru, predstavnici PGŽ-a.

Zakon nije na njihovoj strani


Preciznije, koncesionari ne mogu uvjetovati boravak na plaži korištenjem ležaljki uz plaćanje ili konzumacijom jela i pića. Dogode li se takvi nelegalni postupci, građani ih mogu prijaviti nadležnom tijelu za kontrolu koncesionara, odnosno Povjerenstvu za praćenje izvršavanja ugovora o koncesijama.

Međutim, ako se dogodi da se koncesionari ne pridržavaju ugovorenih odredbi koje su u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru, može im se dogoditi da ostanu i bez koncesije.

Osim što moraju dopustiti postavljanje ručnika na kupalištu pod koncesijom, moraju voditi i računa da ležaljke i ostalu opremu za plažu postavljaju u opsegu i broju dogovorenim ugovorom, javlja Novi list.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara